Nov 17, 2014

3 years & counting...

at 10:56 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum.

last 7th Nov was our 3rd anniversary!!

and our daughter turns 1year & 7months already. while our boy was 2months ++.

no romantic candle light dinner whatsoever but we managed to spent our quality time together with hero & heroin.

urmmm i also got myself a massage, for 3minutes on the massage chair? for rm1 hahaha
ok la kan hehe

and as usual, annual purikura session.4 of us.

and.....we are happy!!

Nov 5, 2014

cukup apa yang ada

at 9:57 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

semalam tengok jiran sebelah dapat double dari jumlah hasil diri sendiri.

agak down. sbb kurang sihat sikit smalam so produktiviti menurun compare with last week.

tapi anaknye 8bulan. anak sendiri baru 2.5 bulan ko nak sensitip kenapaaaa????

cukup la tuuuuuuu.

ni lah manusia. merasa x cukup padahal bukan keperluan pon.

Astaghfirullah..

Nov 4, 2014

cerita stok susu daniel

at 10:28 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Bila da ada anak n exclusive bf ni mmg tak akan lari dari cerita pasal susu.sharing is caring kan.

dulu masa damia, exclusive bf smpai 6 bulan Alhamdulillah. stok susu mmg xde. kais pagi makan pagi je bak kata peribahasa melayu. tapi masa daniel kita dah improvise sket strategy n technic haha.

bila nak buat stok susu ni, mula2 sekali kita kena paham matlamat, kena tahu keadaan. jangan sampai terlampau sgt n terikut2 ngan trend.

bila tengok orang lain ada stok susu sampai 1000oz, smpai kena beli deep freezer bagai kita pn teruja sama. excited kan! mmg bagus tp kena tgk keadaan jugak.biar berpada2 jgn smpai membazir sudah.

as for me, ak start kumpul stok minggu kedua pantang. tapi xla beria sangat. xde la sampai setiap kali lepas menyusu ak pam. bila rasa penuh sangat ak pam. sbb pantang kat kampung. mana nak sumbat susu banyk2 kan.

pastu berpatutan dengan jumlah daniel minum.

bila nak start keje, stok tu ada la dalam 100oz je. xbyk pon. tapi cukup la untuk daniel insyaAllah. pastu pelan2 tambah lepas pam daily. skang ni separuh penuh je la dlm freezer dua pintu tu.

so far, jumlah y ak pam kt tpt keje mmg cukup untuk daniel minum seharian tinggal ngan pengasuh. kalau ada rezeki mlm tu pam sket dpt lah tambah 3-5oz lagi.

so ak x nmpak point utk ak bli deep freezer bagai. pernah baca blog mommies yang tiap bulan kemas freezer ada susu y kena buang sbb dah expired. maksudnye mungkin terlepas pandang sbb byk sgt atau susu melebihi keperluan baby smpai x terguna. so ak xnk jd mcm tu. pembaziran.

bila baby kita baru 3 bulan, jgn kita excited nk dpt jumlah susu y sama dgn baby org y lagi jauh umurnya.ape2 pn berpada2.

tapi kalau anak anda mmg minum byk.. teruskanlah. go go go!!!
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea