Dec 29, 2012

angin burb-burb xmo kua2

at 11:42 AM Comments Links to this post
Assalamualaimum!

Selamat hari hujung minggu!!! hehehe

hmm sepatutnya harini excited sebab barang dapur baru nak sampai, tp kesannye dah hilang sejak kegagalan mereka menghantarnya pada hari sabtu minggu lepas. hampeh!

alkesahnye, 2-3 harini ni xberapa nak sehat.

hari khamis malam, aku makan malam agak lewat sambil2 menunggu encik suami yang kerja lebih masa. tunggu punya tunggu sampai kol 930 xbalik2, perut dah meragam. so aku amek keputusan nak makan dulu lah.

ingatkan segalanya ok lah. keesokannya terus rasa lain macam dalam perut ni. rasa xsedap sebab angin dah menderu2 masuk. tapi lunch boleh makan lagi. 

pastu bila nak makan malam, selera terus hilang. xleh nak makan langsung. pastu tetiba rasa nak muntah. apa lagi berlari2 pergi toilet muntahkan balik segala isi perut yang dimakan waktu tengahari tadi. keluar sebijik2 nasik and lauk pauk yang dimakan. dalam erti kata lain memang makanan x hadam langsung.

dinner malam tu pun ak da xleyh nak makan banyak. perut penuh angin, selera semua hilang. makan 2, 3 mulut je mampu. 

malam tu langsung x boleh tidur sebab angin menusuk2 kat hulu hati. rasa pedih. senak segala lah. pusing kiri xjadik, kanan xjadik, kejut hubby suruh urut. satu lagi masalah sebab aku ni jenis xreti nak sendawa burb2 kuarkan angin. pastu tidur kejap, bangun muntah2, tidur kejap bangun lagi nangis2 sebab xleyh tdo, esok dah la nk kena pergi keja awal, kerja byk.

tapi angin masih x hilang2. esoknya kat tempat kerja, hubby belikan nasik lemak. dapat pulak sambal peparu yang manis macam masak ngan air gula lagilah aku xleyh telan. makan semulut dah xleyh go on. last2 minum air milo ngan biskut jacobs y kecik comel tu. tapi 2 keping pon xleyh nak habes.

tetiba rasa nak muntah, cepat2 bangun nak pergi toilet x sempat sampai kat pintu semua dah terkeluar dalam ofis. terus lari2 pergi sinki pantry. muntah lah segala air milo ngan biskut serta nasik semulut yang aku makan tadi. badan macam dah lembik.

then balik meja cepat2 siapkan kerja then amek mc half day.

pergi klinik. doktor cakap aku nya morning sickness baru nak start. erk? aku dah terang2 ckp xde, lepas 4bulan aku dah ok cuma bdn masuk angin. tp doktor bertegas jugak, memang dah berhenti tapi maybe start balik. baiklah doktor. so dapat lah segala macam ubat dengan harga rm60.

lepas tu terus pergi beli buah2, sebab yang lain2 xleh nak makan. doktor pun sarankan makan makanan yang cepat hadam dan yang cepat diserap nutrien. seperti jus buah-buahan, minum yogurt, home made soya, bubur etc. jangan makan makanan yang keras2 mcm nasik and all.

so balik tu aku makan buah epal sebijik, buah pear sebijik sebab lapar gila perut kosong dr pagi. lepas tu mkn ubat buang angin doktor bagi, kentut la jugak 2 kali. lepas tu tertidur. setiap sejam bangun makan buah, makan cereal, nestum. semua jenis mkn baby. then rs ok sket tapi still rs angin ada.

bila hubby balik, kerah hubby pulak urut2 sket nak kuarkan angin. dan malam tadi bolehlah tidur tanpa gangguan cuma bila bangun pagi tu rasa jugak senak2 kat hulu hati. bangun2 makan nestum + susu, buah2.

penat betul 2 , 3 hari ni. harap2 cepatlah hilang. demimu anakku, ama akan cuba bertahan. cewah! hahaha

oh ya. baby saya dah mencecah 23 minggu 1 hari! 

Berat bayi anda sekarang lebih sedikit dari satu paun / 500 gram dan dia berukuran lebih kurang 11.4 inci / 29 sentimeter dari mercu kepala ke tumit. 

http://www.babycenter.com.my/a1044282/perkembangan-fetus---hamil-23-minggu#ixzz2GPPQ1Qwg

Dec 22, 2012

trimester kedua-perubahan si ibu #2

at 12:51 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Sambungan untuk entri #1 dulu. Sekarang ni saya berada di minggu ke 22 kandungan. 

Berat bayi sekarang hampir satu paun / 430 gram, dan dia berukuran hampir 11 inci / lebih sedikit dari 27 sentimeter dari mercu kepala ke tumit, dan sudah terbentuk seperti bayi baru lahir, tetapi kurus, sebab lemak bayinya belum datang lagi.

Perubahan si ibu ;

8. PERUT SEMAKIN MEMBESAR
    After 12 minggu kehamilan, rahim akan membesar dan melewati rongga pinggul. pembesaran rahim berlaku sekitar 1cm setiap minggu. sekarang aku dah 22 minggu, maksudnya dah 10cm lam rahim membesar selepas 12 mingggu? huwaaaa besar jugak tu.. tapi mmg dah nampak la perut yang dah makin memboyot ni. seluar time muda remaja semua da xleyh pakai. semua kena beli baru. dah x muat dah. y kecik y besar semua beli baru okay mommy-to-be sekalian. bukan setakat perut, rs mcm 1 bdn membesar hak2

9.PERTUMBUHAN RAMBUT DAN KUKU
    perubahan hormon akan membuatkan kuku and rambut tumbuh lagi cepat. ia kan cepat panjang dan kadangkala tumbuh di tempat x diingini spt wajah n perut???-kuku memang aku perasanlah cepat je panjang, baru je potong nak kena potong lagi. rambut x berapa perasan sbb rambut aku ni mcm mengalami tumbesaran yang terbantut? hehehe xde lah. cuma lambat panjang sejak dr dulu lagi tapi so far xde la tumbuh di tpt2 x diingini spt muka ke.nanti xtau la hehehe

10.SAKIT PERUT DI BAHAGIAN BAWAH
     ligamen dan otot menjadi renggang utk menahan rahim y semakin membesar. - yang ni pun adalah perkara biasa sejak perut membesar ni. bersin sakit, batuk sakit. rs otot menegang2. tp semua utk babyku yang tercinta ini kekekeke-RASA SAKIT BERSIFAT SEMENTARA DAN TIDAK TETAP. BOLEH DIATASI DENGAN DUDUK ATAU BARING DALAM POSISI YANG SELESA.

11.PERUBAHAN KULIT
    garis warna coklat dikenali sbg linea nigra. perubahan pd wajah disebut chloasma atau topeng kehamilan menunjukkan kekurangan asid folik. strecth mark terjadi disebabkn kulit merenggang leih dr biasa pd perut n payudara y akan menyebabkn rs gatal. - waktu awl2 dl dlm trimester pertama mmg muka aku gelap gelita mcm kena sunburn. garis kt perut pun ada.tp skang wajah dah berseri2 sket kot hak2. dannnn da start rs gatal2 kt perut o ak akn letak minyak lah. slalu kena marah ngan hubby bila aku tunjukkan tanda2 nak menggaru hak2

12.KEJANG KAKI
     disebabkan peredaran darah di dalam tubuh anda yang lebih lambat drpd biasa di waktu kehamilan. - oh oh oh yes yes! 2 ,3 minggu kebelakangan ni memang tiap2 hari kejang betis di waktu pagi atau malam. pastu meraung2 kejut hubby sebab bdn terus mcm orang mati x bergerak2 hahahaha. mana penah kejang kaki kan. sian encik hubby kekeke. petua dr senior, pagi2 jangan menggeliat hihihi

13.PEMBENGKAKAN
     40% wanita akan mengalami pembengkakan ketika mengandung. terjadi disebabkan peningkatan hormon ibu berlakunya penahanan cecair dlm tubuh. biasanye berlaku pada muka, kakai dan tangan. terjadi sekiranya berada dalam posisi baring atau duduk terlalu lama.- yang ni aku perasan pada kaki lah sebab kasut2 sekarang dah x muat. sakit dah bila pakai. so akan selalu urut2. mangsaku tentunya hubby yang penyayang kuikuikui. tapi kena selalu urut untuk mengurangkan bengkak. so far tangan n muka belum lagi cuma bengkak penambahan lemak tu adalah kot hehehe
 sebab bos aku pun tegur muka aku dah bulattttttttttt

14.MERASAKAN PERGERAKAN BAYI.
    pada minggu ke 15 hingga ke 22 sepatutnya dah boleh mula rasa pergerakan bayi. buat yang pertama kali mengandung, mungkin lambat sikit nak perasan tentang pergerakan ini. macam aku. minggu ke 18-19 baru perasan pergerakan bayi. bila orang tanya, aku xtau nak explain cmne. mcm plup2? hahaha. ye macam belon2 udara yang bergerak dalam perut. lagi2 kalau aku duduk posisi x selesa mulalah baby bergerak2 hehehe. hubby jeles je sbb dia pun nk tengok jugak tp skang xnmpak lagi kot dr luar. tgu betul2 besar br nmpak dr luar kot hehe.

So, korang pula bagaimana? seronok kan melalui pengalaman2 time pregnant. dah halfway , another 4 months to go!!!

Dec 8, 2012

yeay dah buat buku merah!!!

at 4:18 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

dari saya dan baby 5 bulan dalam kandungan hehehehe


semalam, semasa genap 5 bulan kami telah berjaya pergi buat buku merah/pink. nasib baik x kena marah ngan nurse dan doktor hehehe

kami pergi buat di klinik taman medan jaya.. nasib baik betul klinik tu untuk tpt tgl kami..

sampai sana lam pukul 730 pagi, wpun klinik buka pukul 8pagi dah ramai orang datang. kami dpt nombor 13. 

1st step kena isi 2 buku merah tu, satu untuk klinik simpan dan satu untuk si ibu. isi lah segala2nya. lepas tu amek berat dan tinggi. berat saya dah meningkat 2kg sejak sebulan y lalu yang mana ianya adalah bagus. sebab nurse cakap time pregnant ni kena pertambahan berat 0.5kg seminggu bersamaan 2kg lah sebulan.

lepas tu kena amek darah kat lengan dan darah kat jari. untuk chek kandungan gula, hemoglobin, check kumpulan darah anda RH =ve atau -ve. pastu untuk check penyakit kelamin dan juga untuk saringan HIV.

Lepas tu pergi pemeriksaan ngan nurse. dia tanya2 lah ada masalah ke x. pastu nasihat utk pemakanan. kena kurangkan portion utk nasi, mee, bihun dan mkn y seangkatan. cuma tambahkan lauk kalau rs mcm x cukup,jangan mkn nasi byk2 sebab takut kena obesiti, kencing manis dan mcm2 penyakit time pregnant. kurangkan jugak mkn berlemak, manis n masin. juga diperiksa payudara untuk mengesan kebarangkalian utk kanser payudara. ni kena check sebulan sekali katanya. lepas tu kena buat check up utk gigi jugak. lepas tu nurse letak gel utk dengar jantung baby. xtau apa nama alat tu. tp seronok sebab dpt dengar jantung baby yang sgt kuat itu

then jumpa doktor jugak. doktor just tanya y simple2 jugak lah sebab awal lagi. nak suruh kira peregerakan baby pun x perlu sebab aku pun kdg2 tau kdg2 xsedar baby bergerak. xbrape pasti lagi. pastu doktor scan. alhamdulillah baby nampak ok. mula2 x gerak sgt, aku tanya la doktor baby xgerak ke. terus haaa dia bergerak2.. comel betol!

dapat obimin. nurse cakap skang dah boleh stop mkn acid folic y tablet tu sebab acid folic dah ada dalam obimin ni. cukup dah.

then kol 11 cmtu baru gerak g ofis...

sekarang dah xrisau2 dah psl buku merah. excited nak tgu utk next appointment hihihi


Dec 1, 2012

kandunganku di usia 19minggu!

at 5:20 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

kandungan kini sudah mencecah usia 19 minggu. lagi seminggu dah nak masuk 5 bulan! can you imagine it? diriku y comey lotey ini dgn perut membesar 5bulan kuikuikui...

percaya atau tidak, itulah hakikat kekeke

okeh! mari kita tengok apa yang berlaku kat baby dalam perut ini


  • Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram.
  • Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. -yang ini x dapat dipastikan haha. pernah jugak rasa mcm geli2 je lam perut tapi kadang2 je. mungkin sebab kali pertama pengalaman so xkenal lagi rasa macam mana tendangan lembut bayi kuikuikui
sekarang ni sering jugak la sakit belakang dan bahagian tulang bontot ini. berdiri lama sikit sakit, duduk lama pun sakit bila bangun nak berjalan. kalo buat kerja banyak sikit pun sakit-sakit datang..

nak buat macam mana inilah pengalaman yang bukan semua orang boleh rasa. haruslah banyak bersabar dan berehat..

plan nak pergi scan lagi sekali. scan yang lagi detail untuk tahu jantina . papa dah excited panggil daniel & durratun. hehehe

xsangka dah separuh perjalananku...lagi separuh jalan nak kena harungi, harap semua akan baik2 saja..

so bakal2 ibu di luar sana pula bagaimana? mari2 kita kongsi sama2.. eh macam pantun puloks hahaha
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea