Aug 29, 2014

Detik-detik cemas #2 v2.0

at 8:35 PM Comments Links to this post

Assalamualaikum

sambung dr entry lepas.

kami pun bergegas ke ppum. sbb booking kat sana and dekat ngan umah mahupun opis.

and the pain come and go every 10mins. i was shocked n panicked actually sbb ms damia dl at least rs setiap 30mins lps sedar trn darah a.k.a bleeding.

tp buat rilek je g ppum. smpai dpn bhg kecemasan hubby suruh ak msk dl.ak pulak berkeras nk suh dia parking dl pg sama2 haha. sbbnye dl msk2 terus kena salin baju msk labor room. sape nk pegang handbag segala bagai ni kang haaaa. maka hubby terpaksa akur n pusing blk pg parking haha. at least kalau ada ape2 xde la ak cuak kn. kot dibuatnye sakit xleh nk berjalan ke time ngah jln sorg2 x ke haru. no no no i want someone i know beside me at that time. ha ha ha alasan xleyh blah.

lepas parking, sempat suruh hubby beli breakfast dl. takut nnt kalau dibuatnye kena masuk labor room awal da xboleh makan minum.da la belum telan apa2 lagi dari pagi.pastu dengan rileknye jalan terkedek2 pg tingkat 3: wad bersalin. gtau nurse kat kaunter dtg sbb bleeding. pastu kena soal selidik dulu. booking ke x. serah kad biru. tnye byk mana bleeding. sakit contraction ke x.brape lama sakit etc.

lepas tu dia suh naik tgk 4 pulok. aik?? pelik pulak sbb dl terus kt situ. tp xpe kita ikut je lah kn. hubby kna pg daftar dl kt bwh. ak pulak kena tukar ke baju yang disediakan. lupa pulak y ms hubby pg bli breakfast ak pg toilet lg skalik sbb masih kompius ngan rs nk berak haha. kang tiba2 kt labor room terberak cmne? malu la ai haha. tp xberak pon. rs je kuat.

pastu ms nk tukar bj tgk2 da xde darah. td da tukar panty liner. terus rs cuak sbb takot dorg ckp ak gelabah je lebih haha. yes i am! takot benor kena marah.

lepas tukar baju, baring dlm wad y kosong tu.tenang je suasananya.xde la nmpak keadaan kelam kabut sbb da asing sumer wad bersalin,sblom n selepas bersalin. HO ngan nurse pasangkn segala bagai utk CTG. pastu mcm biasalah soalan2 wajib.xyah la ak senaraikan satu2. byk kottttt. cuma tang warna darah tu ak kompius hahaha.warna pn xtau nk describe cmne.terpaksa guna warna y ada di sekeliling hak2. fresh blood or warna coklat?besar maknanya bg mereka.kalau warna coklat tu maksudnye show.da ada tanda2 nk bersalin. kalau fresh blood takut ada mslh ngan uri etc. sampai kn dia tnye sama x mcm damia dl. br la jelas.pheww~

lepas 30min CTG, dorang stopkan. ms ni ak xlepas2 mata pandang jam. sbb rs sakit setiap 7-10min jugak la. tp dorg xcheck lg bukaan berapa. tgu MO y bertugas. penat jugak tgu sambil2 tahan sakit tu.

doc datang. buat VE. 4cm. jeng jeng jeng kena masuk labor room. lega sbenarnya bila dga da boleh msk labor room n da tau bukaan 4cm. sbb damia dl ak hanya tahu 1cm pastu terus 8cm berkejar ke labor room.

disebabkan ak br 36mgu, doc ckp ikot flow je. xnak pecah air ketuban ke ape.tgu je bila bby nk kua. kalo nk kua esoknya pn xpe bia baby besar sket.ms ni berat bby baru 2.75kg berdasarkan hasil scan sehari sblomnya. disebabkan xcukup bulan, dorg amek darah sket kt tgn. 1st time kna amek kt situ sakitnye la hai. pastu jarum tu dia bia sbb nnt nk kena masukkan antibiotic sblom bersalin.

sebelum keluar, nurse pesan suruh ke toilet, makan minum segala. sbb bila dah msk labor room xleyh buat dah sumer tu. nasib baik bli roti. maka ak mkn2 dl n pg toilet. lepas tu nurse suruh pg mintak2 maaf ngan suami kt luar haha.

pg jumpa suami. ms ni da xleyh duduk. makin sakit rs. bila nk duduk tu rs mcm nk terkeluar segala isi perut. mintak maaf ngan suami,mintak doakan supaya dipermudahkan. suruh suami call sumer y berkenaan bgtau ak da nk msk bertarung ha ha ha.

kemudian, nurse datang bawak kerusi roda dan tolak ak ke wad bersalin.

dup dap dup dap.

berdebar kan?hahhaha.ak lek je sbb br 4cm kan haha.

to be continued~

Detik-detik cemas #1 v2.0

at 8:24 PM Comments Links to this post

Assalamualikum

cerita pasal check up pun x abes tetibe dah detik2 cemas kan hahaha

it was sooner than expected!

alkesahnye, few days before da mula rasa tanda2 kontraksi. sebelum rasa tu ada la duk terfikir mcm mana kontraksi ni. serius dah lupa haha. padahal baru je bersalin april last year hak2. 2,3 hari kebelakangan ni ada la rasa setiap 30min, 3 kali cmtu masa damia duk sibuk nak panjat mamanye. rs mcm nk terberanak time tu jugak haha.

so 2,3 malam Allah bagi peluang untuk rasa dl cmne rs kontraksi sblom dtgnye y sebenar.

malam 25th aug, teringin nak makan sedap sambil terfikir mungkin pasni da xleyh mkn nk kena pantang dah ke kn.

pagi 26 aug, lambat sikit pergi opis. sambil2 rs sakit perut smpai ke belakang disusuli rs mcm nk buang air besar. srh husband cpt2 sbb xthn nk terberak. smbil2 tgk jam. sakit dtg setiap 15 then 10mins.

sempat lagi joking, what if mmg btol nk bersalin? husband ckp jgn la main2, kalau btol gtau cpt2 sblom dia naik lrt.kalau x ak kena pg spital snirik. ak plk dgn yakinnya ckp ni rs nk berak ni.

sbb xthn sgt ak singgah toilet dpn opis ngan handbag segala sbb kalau tahan kencing nnt rs mkn sakit n ak tau kalau ak msk opis bukak kom bagai kompem lama lepas tu br ak pg toilet.

bila msk toilet, br sedar ada blood spot kt panty liner. terus terkedu dlm toilet x percaya. finally.the sign is here! sbb ak nervous sgt nk tgu saat dtgnye tanda bila perlu ke hospital.

masuk opis smbil2 call husband. boleh pulak x berangkat. cuak dah takut dia dah naik lrt. call lagi dan lagi. nasib baik berangkat. dan terus gtau, bleeding.i guess he was shocked too. terus suruh ak tunggu bawah. ak pulak bergegas gtau team leader nak pg hospital.

to be continued~

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea