Nov 23, 2012

trimester kedua-perubahan si ibu #1

at 4:36 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

lama tidak menjengah. mood nk blogging dah kelaut! hak2

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi kerana saya dikurniakan kesihatan yang baik, danjuga kesempatan untuk merasai bayi kecik ini membesar di dalam perutku yang xberapa nak besar ini..*konon2 la tu slim hak2

okeh! sekarang ini saya sudah pun berada di +-1/3 trimester kedua. (*xtau kenapa asyik nak tersasul semester pulak) bayi saya kini berusia 18minggu!! 4bulan stengah la kalo nk senang. Syukur Ya Allah. 

So apa yang berlaku di semester kedua ini? jom kita sama2 kongsi...

Panjang bayi  sekitar 6 inci / 14.2 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 7 auns / 190 gram. Dadanya bergerak turun naik seakan-akan bernafas tetapi dia tidak menyedut udara, hanya cecair amnion. 

Perubahan pada trimester kedua.

PELUPA
dikatakan mmg menjadi fenomena lah disebabkan keadaan si sibu bekerja berlebihan utk bayi berkembang, sehingga menghalang kepada pemikirannya.
Aku? entahlah tapi rs kdg2 mmg cepat lupa tapi rasanya aku ni dr dulu lagi mcm ada short term memori lost haha. so x dapek nk dipastikan kuikuikui

PENING KEPALA
penyebab : pembesaran bayi dlm rahim menekan pembuluh darah besar, so tekanan darah menurun.
ni mmg xdinafikan. dr 1st trimester lagi pening kepala ni ada. tapi 2minggu kebelakangan ni dah berkurang. cuma kejap2 ada kejap tak ada. 

BERDENGKUR
penyebab: peningkatan aliran darah dlm badan menyebabkan sesak nafas n pembengkakan membrane mukosa pd bhg dalam mulut. so akan berdengkut di waktu tidur.
yang ini pun diakui oleh suami, dia pernah dengar aku berdengkur kalau aku tidur dulu la. kalau dia dah tidur sah2 la xdengar sbb dia dengkur jugak. ops!

HIDUNG DAN GUSI BERDARAH
penyebab yang sama iaitu peningkatan aliran darah dalam badan. kadangkala hidung tersumbat
aritu pernah jugak gusi berdarah. tp xtau sebab pregnant ke sebab apa ..kerana aku ni jenis memiliki gusi sensitif. senang nak berdarah so kompius lak sebab apa

SENDAWA DAN BUANG ANGIN
penyebab : usus meregang dan akan berasa kembung perut
haaa yang ni memang sangat2 lah ketara since akhir trimester pertama sehinggalah sekarang. memang rasa kembung perut. angin penuh je. banyak sendawa jugak la. lagi2 kalau makan / minum benda yang boleh sebabkan angin. tak berhenti la sendawa. cth : air teh, jambu batu, kobis. ni kalau makan terus sendawa burb2 takpun sakit2 badan disebabkan angin

PAYUDARA MEMBESAR DAN KELUAR CECAIR KUNING
Yang ni adalah untuk persediaan menyusu bayi nanti, amat penting bagi bayi untk mimnggu pertama kehidupannya kelak
apa yang berlaku kat aku x payah lah diceritakan kot. tapi masing2 kena tahu la perubahan diri ni. so xde la terkejut kalau tetiba bra lama dah xselesa untuk dipakai.

SAKIT ULU HATI
rasa panas atau terbakar di bhg dada atau perut bhg atas.
penyebab:asid perut memasuki saluran mkn di atsnya.hormon progesteron meningkat n menyebabkan otot saluran pencernaan dalam keadaan rehat. rahim akan membesar, dan akan memberi kesan kpd bhg atas perut, sehingga mendorong asir perut naik ke saluran makan dan menyebabkan sakit ulu hati.
ni memang selalu jugak la terasa sakit pedih2, panas2 kat bhg ulu hati
so apa yang perlu dilakukan?
jangan makan terlampau byk teruatama sebelum tidur. tapi aku sekarang ni nafsu makan dah membuak2. haihhhhh
jauhi mkn pedas, berlemak n berminyak. ni payah betul nak elak. mcm mkn ruji dah. tp sekali sekala mmg akn elakkan lah
waktu tidur malam tinggikan posisi kepala yang akan menghalang asid perut drpd memasuki esofagus. aku bila nak tidur memang bantal siap segala tapi xlama pastu siaplak ngan kuak lentang renang berirama. sudahnye mmg tidur x berbantal le jwbnye

adeh mcm dah panjang pulak. nanti sambung lah ..nak kemas brg esok nk pindah umah. yeay!

Nov 8, 2012

simple celebration

at 9:02 PM Comments Links to this post
Sooooooooooooooo, yesterday was our first anniversary gitew!

xde pun candle light dinner bagai....

makan seperti biasa ajew haha

enjoy the pic sudeh~

kolam is everywhere.. cantik kan?

So, kami ke sushi king to celebrate our 1st anniversary. sebenarnye xpyh tgu anniversary pon kami dtg je klcc ni hahaha

my lovely soulmate

i mkn y ni. suami punya xsempat nk snap dah ngap!


1st time mkn!!! sedap sangatttttttttttttttttt. soft shell crab salad. will be my fav after this!

ikageso karaage. this will be hubby's fav

kecik je kan. 1/5 dr plate

penuh minyak..euwwww

setelah dipujuk rayu!! our last meal. i mkn 2, hubby mkn 3 kuikuikui. yummeehhhhhhhhhhhhhhhh!

ni semua hubby mkn + 2plates i mkn
tahun depan celebrate kt mano pulak ye...hmmmmmmmm

Nov 7, 2012

Setahun kemudian

at 10:37 PM Comments Links to this post
7.11.2011


7.11.2012

muka busuk br balik keje


Bajet muka hensem berkerjaya kui3

Nov 4, 2012

bahayakah obimin pluz?

at 10:46 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum~

aritu tergedik2 kat ofis nak google pasal obimin pluz. dah makan segunung baru tergedik nak google kan hak2. ape la....

skalik jumpa pulak forum & satu post pasal bahayanya obimin pluz ni. dikatakan mengandungi satu bahan yang boleh mengakibatkan breast cancer? haaaa sudaaaaaaah.

google link

banyak sangat vitamin dalam ni, acid folic pun ado. tgk sini

satu kapsul tu agak besar la. kalau x silap satu kotak ni aku beli dulu rm50 kat farmasi. dalam tu ada 25 kapsul kot sebab ada 5/6 keping yang setiap keping mengandungi 5kapsul. rasa dia agak kuat bagi orang yang xsuka ubat mcm aku hak2. setiap kali makan nak muntah hewhewhew

 sebelum makan yang ni, aku makan new obimin. 

yang ni kapsul dia lagi kecil dari obimin pluz. warna pink kemerahan. makan sebijik sehari. lagi murah dari obimin pluz sebab kandungan vitamin pun x berapa banyak sangat.

mula2 bila baca obimin pluz tu ada link to cancer, cuak jugak. yelah duk makan hari2 kan. cepat2 gtau hubby. terus hubby ingatkan y doktor cakap xde pape pun haritu. last week kan pergi buat check up kat umra. doktor tanya skang makan supplement apa. aku cakap la makan obimin pluz ngan acid folic je. pastu doc cakap obimin tu sila teruskan makan, so doc bagi acid folic je la kat aku.

sebenarnye, yang cakap obimin pluz tu link to cancer were doctors in singapura. dorang dah haramkan ubat ni drpd dijual di mana2 klinik kat sana lah. cer baca sini.

tapi ada gak orang yang tanya kat KKM, cakap mcm xde pape pulak. entah la belalang. kalau korang nak tau, ce g bukak google link y aku letak tu. ada byk link kat situ. forum psl obimin pluz ni. xlarat nak gtau satu2 hak2.

so korang makan supplement apekah?

Nov 3, 2012

2nd date with akachan

at 11:32 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum...

berat baby = 110g , panjang 10cm
Alhamdulillah sekarang dah masuk minggu ke 15. Syukur Ya Allah, my baby is growing!!! 

Last monday, alang2 MC pergi buat check up terus kat Hospital Umra. papa x sabar nak jumpa baby hihihi. nasib baik x ramai orang, kejap je tunggu dah dapat jumpa doctor.

masa scan, baby tengah aktif bertinju agaknya hihihi. kaki duk tendang menendang, tangan pulak gaya macam orang bertinju. seronok lettew dapat jumpa mama and papa. doktor tunjuk semua bahagian. jantung, kepala, lengan, kaki..mmg boleh nampak. gerak2 gitew...hewhewhew.. *ok dah start gedik hak2

teringat masa 1st time papa jumpa baby dulu. agak kelakar jugak haha. masa tu pergi umra jugak. baru je kandungan 6/7 minggu. aku dah pernah tengok cmne keadaannya sebab masa before gugur dulu 3x gak la ulang alik scan baby. nampak degup jantung sumer tapi time tu kat hospital klang, bhg ape ntah lupa. papa xleyh masuk..

so masa 1st time scan ni, baby kan kecil lagi. pastu bladder pulak kurang penuh so susah sket la nk nampak ngan jelas. papa dah bising2 tanya doktor. "kenapa mcm tu?" "mana baby?" "xnampak pape pun". kami semua pakat duk gelak lah. aku smpai mintak izin jap ngan doktor untuk gelak ms doktor duk uli2 perut ngan alat scan tuh.

masa ni mmg la just nampak gumpalan daging yang berdegup je. lepas tu masa nak duduk and tanya doktor papa siap terlanggar meja kerusi bagai. hahahahaha memang klakar. konon2 nak berlagak macho la skalik xde maknyanye hihihi

so, 2nd time ni dah nampak semua. excited la sket . cm x percaya ada jasad lain dalam perut yang semakin membesar ni. 

pergi check up ni just as a normal check up. belum decide nak beranak kat mana sumer so dorang tak check details sgt kot. just timbang berat n BP je. beratku dah naik 2kg since last 2weeks. huiyo pantasnye naik hak2.

buku pink / buku merah pun belum buat lagikkkkkkkkkkkkkkkkkk. hadoi jenuh nak tunggu hari selasa je br boleh pegi klinik. *sigh*

minggu depan dah masuk 4 bulan yeay!!!
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea