Oct 24, 2012

Maternity pants

at 9:09 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!


alkesahnye, pregnant baru je nak masuk 14minggu tapi perut macam dah membonjol keluar. rs mcm xbesar lagi tapi seluar2 lama semua dah xboleh pakai. eh boleh je nk pakai tapi kena zip suku je hak2..

so semalam pergi la beli 2 pasang maternity pants. harini pakai terus haha. rasa mcm x mengandung dah sebab rs selesa. xde la rs perut ke depan. kekekeke

nanti nak beli lagi lah untuk pakai jalan2 pulak hihihi

excited! 

tadi tengok sorang makcik ni pakai baju one peace, nampak perut besar. xdpt bayangkan nanti aku pun mcm tu insyaAllah.

waku2~

Oct 20, 2012

berakhir sudah trimester pertama

at 2:30 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

lama x menjengah...broadband buat hal..xdpt nk online x dpt nk buat new post..

Alhamdulillah, sekarang ni dah masuk 2nd trimester..13minggu..kejap rs mcm cepatnye ms berlalu, kejap rs mcm eh lambatnye baby membesar haha... biasalah perasaan bercampur baur...

sekarang rasa mual and nak muntah2 tu dah hilang alhamdulillah, cumanya pening macam makin menjadi2... pastu angin sangat la banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak. xreti nak sendawa pulak tu. kentut pun taknak..haiyoooo jadi x selesa la seharian. kadang2 bangun pagi je sakit dalam perut gara2 angin.....xreti nak buat cmne...


xsangka dah abes sudah 1st trimester.. sesetengah orang cakap akan hilanglah segala mual dan yang seangkatan dengannya yang berlaku masa 1st trimester.. tp depends jugak. setiap orang lain2, malah setiap kandungan seseorang pun lain2..

cepatnye baby membesar....sukenyeeeeeeeeeee....

1bulan
Terdapat bebola sel - yang kini bergelar embrio - sedang membesar dalam uterus dan ia telah mencapai saiz sebesar biji kuaci. 



2bulan

embrio sekarang bergelar fetus, yang bermakna 'zuriat'. Uterus meregang untuk memuatkan penghuni baru ini, yang sekarang berukuran sekitar 0.6 inci / 1.6 sentimeter.



3bulan..
Muka bayi lebih mirip rupa manusia, walaupun panjangnya dari mercu kepala ke punggung hanya sekitar 2 inci / 5.5 sentimeter dan beratnya kurang sedikit dari setengah auns / 14 gram.
dan sekarang baby berusia 3bulan 1minggu = 13minggu.

Sekarang panjang fetus hampir 3 inci / 7 hingga 8 sentimeter dari mercu kepala ke punggung dan beratnya hampir satu auns / 23 gram 


Semoga bayi mama sihat2 selalu...membesar dengan sihat nanti jumpa mama dan papa ok!

Oct 6, 2012

Teruja!

at 11:12 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum...

بسم الله الرحمن الرحيم

Berkongsi pengalaman sebelum ambil keputusan nak buat ujian kehamilan...

seperti dalam entri2 aku sebelum ni, aku pernah ceritakan macam mana keadaan badan aku yang asyik mual, pening dan loya memanjang sejak keguguran dahulu. tak kira masa dan keadaan asyik pening dan mual je. So memang xleyh nak bajet la tanda2 kehamilan tu macam 1st pregnant dulu.

Dulu asal pening je nak buat test, pening sikit nak buat test. memang kelakar bila ingat balik. lagi2 bila dah ramai kawan2 yang menimang cahaya mata. hati mana yang tak teringin kan.

Alkesahnye, memang la aku duk rasa mual la, pening la tapi tu lah dah hampir tiap bulan rasa macam tu since gugur dulu memang buat derk aje la. act xde la buat derk..kira hari jugak la menunggu hari sepatutnya datang bulan.

pastu pulak, sejak gugur dulu datang bulan memang on time! tak lambat tak cepat. so kita tunggu la dengan sabar.

bulan lepas (July) masa bulan puasa memang ada la demam agak teruk. batuk2 sebulan baru ok. semua orang duk tanya...dah ada isi ke..kejap2 aku raba perut..nampak sangat ke buncit hahaha. tapi memang cepat2 la jawab tak sebab baru je lepas datang bulan kan....

pastu aku dapat tahu pulak kawan baik aku pun hamil jugak. memang rasa nak melompat2 la. aku je belum. pastu tunggu punya tunggu period x datang2. sehari, dua hari.. suami cakap tunggu dulu. tapi aku rasa macam ye dah sebab xpernah lambat.

sehari sebelum raya pergi giant cari barang. alang2 tu terus cari benda y sepatutnya. tang tu jugak masuk toilet hahahaha


Dulu malam new year buat test, sekarang malam raya buat test. konon2 nak tunggu pagi raya..haihh orang kalau dah xsabar2 on the spot jugak buat. orang cakap better buat pagi hari sebab time tu kandungan HCG pure lagi. tapi peduli ape aku, malam2 hari pon boleh...haha

Alhamdulillah. keluar 2 line. syukur tak terhingga.

tapi masih cuak2 lagi sebab dulu kan pernah gugur masa kandungan ke7minggu. semoga rezeki kali ni berpanjangan.

p/s : tulis entri ni masa kandungan 5minggu. sekarang dah 11 minggu...........Alhamdulillah

Oct 5, 2012

Buku pink

at 11:09 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum… 


 Alkesah buku pink xbuat lagi…………………

dulu minggu ke 6 kot dah buat buku pink. maklumla excited kan kandungan pertama. Tapi jumpa sekali tu je sebab x sempat utk jumpa 2nd time baby dah pergi dulu… 

 Skang ni masalah nak buat buku pink. KK kat umah aku ni hari selasa je ada doctor. Dulu masa pergi nak buat, dia suh datang hari selasa. Abestu skang ni mace mano nak buek.. cuti aku dah xde. 

Kosong dah untuk tahun ni hahaha Isnin depan aku cuti. Tapi dah doctor xde boleh ke buat buku pink ek. wt cukup syarat la utk 1st nak buat ni x yah jumpa doctor xleyh ke? hahaha

Kang lambat2, kena marah pulak. Akak aku dulu pergi buat time pregnant 6bulan. Abes la kena bebel2 ngan nurse. So mcm mane ni? Agak2 kalau pergi pastu mintak MC doctor bagi x? Haiya manyak pening sudahhhhhh

ingat nk tunggu setel hal umah ni pastu br pg klinik y utk umah br...nantilah pk blk..
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea