Jun 22, 2016

Selamat datang zuriatku #4 - detik cemas 2

at 12:53 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum.

Disebabkan mata xnak lelap mungkin sebab petang tadi dah tidur,dah minum nescafe.. ehemm makanya aku bercadang nak sambung cerita detik cemas lah sementara segar di ingatan..

Sambungan dari nak hantar anak ke sekolah. Dah wassap teachers on the way tapi xde balasan. Duk berharap x ambik masa banyak sangat bila sampai sebab takut xsempat. Sakit makin kerap. Husband pulak sibuk jugak sakit perut nak membuang 😂😂😂

Haa eloklah tu. Cuba bayangkan mama nak bersalin tp yang nak keluar lagi besar. Tahan dulu mama beranak papa b***k. 😃😃😃

Sampai sekolah kena tunggu sekejap. Papa terus pergi bukak pintu pastu angkat daniel. Sambil2 mama pujuk damia sebab terpaksa hantar awal. Gelap lagi masa tu mesti dia pelik. Sakit makin kerap. X berdaya nak turun hantar dorg so salam damia kat kereta je. Daniel dah tidur balik masa ni.

Lepas tu sambung perjalanan ke ppum. Bila lalu bonggol suruh husband slow sikit sebab makin rasa nak terberanak kalau laju2.
Masa masuk kawasan ppum dah rasa something nak keluar. The urge. Kuatkan semangat bertahan. Papa nak hantar kat bhg kecemasan tapi aku taknak.

Doc y ms appt semalam cakap.. sometimes pergi ward bersalin terus lagi cepat.ak takut n rs cuak gila kalau kena drop sorg2 husband xde. I just want my husband to be beside me sampai lah aku selamat dihantar ke labor room.hantar separuh2 ni xgemar.xsuka.xnak.xtau nak describe cmne tp nak husband teman smpai betul2 boleh dibawa ke labor room.xdpt teman bersalin pun xpe.Paham ke idok ni?

Husband duk membebel2 cakap pg emergency lg cepat..ada org..ada guard etc.. aku y dah makin sakit ni terus suruh dia diam sbb nak concentrate on contraction.ampunkan daku encik suami 😢😢. Kena bertenang...kena bernafas dengan betul. Xleh panik. Bla bla bla

Eh lama pulak husband duk pusing2 nak cari parking betul2 depan lift lobby. Masa ni aku dah pukul2 lengan dia,tarik2 baju sebab rasa macam baby nak keluar sangat2. Ingat lagi kot perasaan tu..rasa sesuatu nak keluar sebelum air ketuban pecah masa melahirkan daniel dulu.
Terus suruh husband parking je mana2. Kalau tengok luaran nampak ak macam masih berupaya menahan sebab aku xde la histeria terjerit terpekik segala..waima menangis mengalir2 airmata pun tak. Bila sampai je parking husband boleh pulak melangkah longlai sambil2 tengok phone jalan ke sebelah aku. Masa ni aku dah x berdaya nak bergerak..tak berdaya nak bukak kaki untuk turun sebab takut baby keluar. Nak meroyan kat husband pun dah x berdaya sebab nak focus on contraction. Aku bukak pintu sendiri n grab my hospital bag on my own sebab xlarat nak tunggu husband. That is the least i expect from huband at that time but maybe i was too calm in the car so he didnt feel the urgency 😂😂

Lepas bukak pintu ak gtau husband dah sakit sangat2 x tahan. Jalan pun terkepit2 you all. Tarik2 baju husband. Sambil terkumat-kamit baca doa nabi yunus. Tu je y aku duk terfikir dan teringat.pastu air ketuban pecah masa tengah jalan tu. Bila gtau husband,dia nak tinggal aku kat parking kosong tu sorang2 sebab nak pergi panggil orang. No way man! It was 630am. Empty parking lot? Lepas air ketuban pecah? Not gonna happen!! Last time, bila air ketuban pecah aku ditinggalkan keseorangan sementara doktor dipanggil sehinggakan aku terpaksa jerit panggil dorang bila rasa baby nak keluar. Dan dorang x sempat buat pape2. Semestinya aku xnak kejadian tu berulang makanya aku pegang tangan baju husband xnak lepas jalan sampai lift.

Jalan seriusly terkepit2 sebab dah rasa sangat2 baby xsabar nak keluar. Sampai kat pintu lift aku dah xboleh fikir apa2 selain rasa baby memang betul2 nak keluar2. Seolah2 semua rasa/fikiran blocked sebab bercampur rasa panik mungkin. Pastu nak kawal perasaan dan pernafasan lagi memang xboleh berfikir secara logik. Maka aku pun menjatuhkan diri perlahan2 baring atas lantai depan pintu lift. Tanpa alas apa2 atas lantai. Aku hanya mampu baring di situ.

What do you think happened after that?

Stay tuned for more detik cemas 😉😉😉😉

Jun 17, 2016

Selamat datang zuriatku #4 - detik cemas 1

at 10:00 AM Comments Links to this post
assalamualaikum

Sambil2 tgu doc selesaikan urusan nak keluar ni, eloklah aku mengarang sepatah dua di sini.. sebelum lupa segala memori cewahhh

14/06/2016
Bersambung dari appointment buat membrane sweep, aku jalan2 cari baju raya untuk family walaupun xtau bila ak boleh pakai sbb dalam pantang lagi. 😣😣😣

Da start mild contraction tp mcm tu je lah💁💁. Balik rumah pengsan sebab 2jam jalan memang le kakiku xboleh tahan.

15/06/2016
Malam tu tidur mcm biasa je. Nothing unusual happened. Pukul 415am cmtu ak terjaga dek kerana nk kencing y amat. Pundi kencing mcm nk pecah dah. 😆😆😆
Bangunlah daku, sambil nak solat isyak sekali. 😖

Masa nk buang air tu ada satu mucus y tebal berserta sedikit darah kat panty. Terus rs blur.😯😯 Eh ni mcm tanda2 y duk selalu baca. Sbb sblom ni xpernah ada mcm ni. Tp xde rs sakit lagi. Cepat2 buat pengiraan. Kalau ms daniel dl lepas 2jam turun tanda br sakit y hardcore. So mcm sempat lg lah nk siap2. So tenangkan diri berwudhu dan solat.

Masa solat da start sakit2 tp tahan lagi la. dulu ms damia bila contraction time solat mmg azab lah rasa. lepas solat tu xstart contraction timer lagi. Duk fikir2 nak mandi ke x. Ras a mcm awal lagi. Tapi takut jugak. So mandi je lah terus alang2. kang xde la kelam kabut sgt. Masa mandi tu 2 kali sakit. Kalau nk compare ngan dl mcm y sakit 4cm tu. eh cepat le pulak. Mandi bukan lama tp boleh sakit 2x maksudnya dah mcm selang 10 min je. Masa ni x berani nak mencangkung mcm selalu buat sbb nk cepatkan bukaan byt nit this time. Takut baby terkeluar haha.

lepas mandi Masuk bilik terus on timer. Setiap 5min sakit seminit. Eh mcm laju sgt nih. Terus bangun kemas2 baju damia ngan daniel. Bajet2 nak hantar dorg dulu la senang sikit. lepas tu baring kejap tahan sakit. Tapi sakit makin kuat x hilang2.

Kejut husband dlm pukul 5am. Cakap dah sakit. Dia pejam celik mata sambung tdo sikit lagi. Pastu makin lama makin sakit. Suruh jugak husband bgn sbb nak tgu dia mandi lagi,kemaskan brg2 anak lagi. Cakap dah keluar darah. Baru la bergegas bangun mandi. 😒😒😒

Aku kejutkan damia nak suruh dia kencing. Elok je dia bangun x nangis pergi toilet. Allah mudahkan urusan mama haritu. Beritahu dia mama nak pergi hospital.

Siap2 tunggu subuh pastu terus turun. Mesej teacher kat sekolah cakap nak hantar anak awal. Mula2 ingat nak hantar aku dulu tp fikir2 susah pulak ak sorg2 nanti haha punyalah takut. Ak tau mcm susah nak suruh husband teman so sekurang2 nya teman sampai sebelum masuk labour room pn jadi lah ye hehe.

Sambung next post lah pulak. Anak menangis kuikuikui...

Jun 14, 2016

Overdue day 2 - membrane sweep?

at 6:48 PM Comments Links to this post
assalamualaikum

Despite having only 2hours sleep, aku bangun dengan semangatnya untuk check up. Dengan harapan akan ada apa-apa yang menarik akan berlaku harini.

Le hubby ikut sama sebab dia pun berharap ada sinar harapan harini haha. Nampak sangat ktorg dua2 dah exhausted. Xlarat dah nak tunggu baby 😫😫😫

Sampai ppum agak lewat dari biasa;9am. Ada 15 orang before my number but it turned out OK. Sebelum ni maunya sejam nak menunggu no saja.

Kemudian seperti biasa pergi buat urine test, hb pressure and ambil berat. Ohh I love ppum sebab penimbang menunjukkan penurunan 0.5kg berbanding penimbang kk. I trust this one more 😜😜😜

Lepas siap semua tu nurse suruh naik tingkat 4 siap2 buat ctg dulu baru jumpa doktor. Naiklah daku bersama hubby. Kena baring atas katil dibalut alat nak kesan jantung baby Dan contraction. Baring lah setengah jam terkulat2 😪😪😪

Daripada ctg tu nurse cakap ada la contraction setiap 10 min. Mungkin baru 1cm / 2cm. Bawa turun result then wait for the doctor.

Dalam pukul 11 mcm tu jumpa doktor. Dia terang2 sikit pasal Overdue... how many days normally kena paksa bersalin etc.

Then dia offer untuk buat membrane sweep; sapukan something with finger to stimulate the hormones kind of thing. Haha. This is my first time. You can read what i found about it later hehe.

Doktor cakap ada patient yang within 24hours dah bersalin after buat tu. Ada yang after 1 or 2 days. So disebabkan ak dah malas nak menunggu makanya buat la jugak.

Kemudian doktor bagi 10days extra after due date sebelum dipaksa bersalin; which means 7days from now. By 21/06/2016, kalau xde pape aku kena serah diri kat hospital jam 730 pagi huhu.

Memandangkan doktor nasihatkan aku jalan banyak2, lepas tu terus pergi borong baju raya untuk kami empat beranak 😄😄😄

Balik rumah terus pengsan.

Ok baby, mama give you 7 days more. Please come out soon ya 😚😚😚

membrane sweep

A membrane sweep is a way of trying to bring on labour to avoid going too overdue. It'll be the first step your midwife or doctor offers, before other methods of induction, to get your labour going. Your midwife or doctor will carry out the procedure.

Babycentre

Overdue

at 4:50 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum.

I cant sleep well tonight,hence the post at 4:45am. 😄😄

It is 40weeks2days already but there is no signal of labor yet.

I am quite worried actually since this is my 1st time Overdue.

Is the baby ok inside there?
I am having #falsecontraction #brixtonhicks #mildcontraction since past few weeks but thats it! After 1-2 hours everything went back to normal.

Haiihhhh....menguji kesabaran sungguh di bulan ramadhan ini.

Tomorrow will be my final check up hopefully. I am ready to turn myself in 😋😋😋😋

Too tired to count the day 🙈🙈🙈
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea