Aug 30, 2013

Cerita babysitter damia part 3

at 4:54 AM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

**entri dah basi simpan lama sgt**

Wah xsangka boleh jadik 3 post pulak hahaha. Smangat bercerita kan kekeke

Ni last dah ni.....huihuihuihui

Ok nak cter pasal susu damia pulak. Yang ni paling ketara lah.

2minggu sebelum dihantar ke umah babysitter,  damia dijaga oleh mil. So memang bagi ngan botol la, and tahu how much she drink milk daily from 7am to 7pm.  14oz mmg abes. 2oz x 7botol. Tp 2oz per session mcm xcukup utk damia. So kadang2, isi 3-4oz per botol.

Bila hantar ke umah babysitter,  sama je la tapi isi 2oz per botol. Mula2 ok. Bila amek kol 5pm/530pm ada balance 2oz. So kira sama je la kan.  Tapi makin lama makin ketara pengurangannya. Since babysitter gtau kena bagi 4oz per session. Katanya xcukup 2oz. So sejak dr haritu aku isi 4ozx3+2oz. Mula2 balance 2oz, tapi makin lama balance 4oz. Eh dah berkurang pulak damia minum. Ak ok lagi.

Bila masuk bulan puasa, aku boleh balik ofis awal sejam. 330 dah boleh balik. So amek damia lam kol 4-430pm. Disebabkan selama ni balance 2oz, so aku kurangkan lagi 2oz.

Mula2 puasa, setiap kali amek damia susu ada balance 1botol 20z which is mmg normal la. Maksudnya damia minum 10oz smpai kol 4pm. Tapi kalau aku isi 4ozx3botol, satu botol jugak y tinggal wpun 4oz. Eh byk pulak. Babysitter ckp damia lmbt lapar kalau minum 4oz sekaligus. So aku isi pulak 3ozx4botol. Kadang2 ada jugak balance 1 botol y xusik langsung, so damia minum 9oz je. Tapi banyak kali bila pg amek, susu lebih 2botol! Satu y dah minum tp ada lagi balance 2oz + 1botol 3oz y x usik lagi. Damia cuma minum 7oz je! Smpai kol 4/430pm.

Aku xpuas hati. Betul ke damia ni dah minum sket. Setiap kali amek, damia mmg muka kepenatan dan mengantuk. Masuk je kereta terus hokhekhokhek mintak susu. Dan kalau bagi mmg

Bila weekend, df damia byk menyusu. Aku pelik la, betul ke damia minum sket .

Lepas raya, babysitter cuti lama. So mil datang sini jaga damia. Masa ni tgl susu lam 17oz. Kat ofis, pam sehari dpt 12oz! Wah berbunga2 la kan, selama ni pam dpt la 8oz cmtu je. Yeay boleh buat stok!

Nan hado!

Balik je umah, kol 7pm smpai umah sumer stok susu 17oz habes! Wallaweyhhh nasib baik tgl byk susu kt umah kan. Patutla aku pam dpt byk, mmg damia minum byk dah. Bila blk vm bese kol 5, 14oz wajiblah abes dgn jayanya menunggu nk mengempeng dah pulak.

So, dapatlah diputuskan bhw babysitter dulu mmg x bg damia susu! Kesian my daughter setiap kali amek je, ngan mata merah, hodung merah kemengantukam, baru lepas nanges, kelaparan some more! Bila amek, masuk je kete, gelojoh minum susu 3oz abes sekaligus !

Now, damia is back to normal. Minum 14-16oz 7am-530pm.

Mama pulak y semput!

Aug 27, 2013

Kegagalan!

at 9:12 AM Comments Links to this post

Asal hujung minggu je jadual pam kelaut.

Tabik spring kat mereka yang tegar.

Bukan mcm aku ni, stok xde pun ada hati nk skip pumping.

Bila x cukup stok mulalah semput!

Semoga dgn kedatangan benda baru ni buat ak lebih bersemangat!

Jeng jeng jeng.....

Aug 23, 2013

Lagi sejengkal nak jatuh katil!

at 7:38 PM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

Sekarang damia sudah pandai meniarap dgn jayanya! Kalau haritu beberapa kali percubaan br boleh meniarap kan, tapi lepas berjaya aritu damia dah semakin maju!

Sekarang ni, asal letak je bawah terus mengiring ke kanan dan terus meniarap.  Kalau tengah tidur pun, kalau terjaga lapa susu terus mengiring ke kanan nganga2 mulut mintak disuap!

Alkesahnye semalam, aku dan damia tidur dulu. Seperti biasa lah, damia mmg akan tidur kat tgh2 katil. Tapi malam tadi hubby tidur lambat, di sebelah kanan damia kosong la. Aku letak bantal golek baby je utk back up belakang dia time menyusu.

Pukul 2 aku terjaga, sbb dengar damia hokhekhokhek nanges manja2 gitu. Bila bukak mata je.....macam nak gugur jantung. Damia tengah meniarap sambil gosok2 mata ngan tangan, sejengkal je dr hujung katil. Kalau dia pusing je lagi sekali mmg terus jatuh dari katil setinggi lutut tu.

Nasib baik dia xpandai pusing terus lagi sejak da pandai meniarap ni.

Nampak gayanya kena buat pembaharuan. Antara 2.

1. Tidur bawah
2. Beli baby cot

Aug 21, 2013

Cerita babysitter damia part 2

at 11:46 AM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

Okeh sambung cerita.

Nak cerita pasal diapers pulak.

Kalau sebelum abes pantang dulu, 1pek 64pcs diapers finished in 2 weeks. Baby mmg byk berak. 4,5x sehari.  Tapi bila da besar sket, berak sekali sehari cmtu je. So penggunaan xkencang la.

Awal2 hantar ktorg bg 1pek y kecik ada 32 je. So roughly by 2-3weeks da abes. Tapi da masuk mgu ke3, bila tanya ada lg ke x, dia ckp byk lg. Aik x tukar ke? Ktorg y tukar mlm2 pun abes la jugak mgu ke3. Ak da pesan suh tukar selalu. Luckyly damia susah nk nsik ruam lampin bagai. 

One day,  lepas amek damia ak pergi amek hubby pulak. Bila tukar driver, ak angkat damia riba sbb nk bg susu.  Guess what? Kebocoran melimpah ruah kencing abes basah smpai bj aku. Maknanya, lampin damia mmg dah full, overloaded!

Esoknya gtau babysitter.  Siap pesan kalau damia x berak, tetap tukar lampin 2-3 jam sekali. Tapi mcm masih sama je, tiap kali amek damia lampin dah full. Sigh.

Pastu ak tgk babysitter ni agak kasar sedikit. Damia ni jenis lemah smangat, cepat terkejut, angkat kuat2 gayat le budaknye!

Haritu time ak smpai, damia br sudah mandi. So dia pakaikan lampin n baju. The way she handle my baby was not that good. Dia pusingkan damia letak meniarap selamba je mcm budak besar.  Pada pandangan mata aku agak kasar utk baby y berusia 3bulan ketika itu. Tp aku diam je la, observe apa dia buat. Then ak tgk cmne dia layan budak2 lain y umur 2,3 tahun.

And I dun think I wanna let my baby stay there.

Cerita babysitter damia part 1

at 9:07 AM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

Dengan ini diumumkan damia sudah bertukar babysitter.

Yes!

Setelah sebulan setengah, we decided to stop the service.

So apa yang berlaku sebenarnya? Cerewet sangat ke aku ni? Damia kena dera ke? Jeng jeng jeng....

1st few weeks, semua kelihatan ok sahaja. Biasalah bila pergi ambil damia, kadang2 dengar je dr lua dia tengah menanges. Bila tanya, jawapan standard.

"Alah, biasala dia nak tidur"
"Baru bangun tidur"
"Bosan xde budak2 main dengan dia"

Well, at first aku pun ok la. Yela, damia mmg xsuka kalo xde org entertain dia, duk sorang2 mg akan bising2 sket then kalo lama sgt dibiarkan sorg2 mmg akn nanges. So aku paham la. Kt umah pon damia nanges jugak, xde la aku nak expect damia x nanges langsung bila duk ngan babysitter kan.

Then, makin lama makin terserlah. Setiap kali pg amek , mata damia merah2, dan keletihan. Xcukup tidur.  Bila tanya,  damia mmg xtidur langsung lepas bgn t.ari. selalunya, damia mmg akan tidur blk sesi petang. Xde la tidur je manjang. Tapi selang 2 jam ke lepas bgn t.ari dia akn tidur blk. Bila tak ditidurkan, mengamuk la dia. Sebab tu bila pg amek damia kepenatan.  Kadang2 baru lepas nanges teresak2.

Patern baby nanges mmg lain2. Baby lain ak xtau tapi kalau damia aku tau la. Kalau nanges smpai teresak2 tu selalunya ada 2 keadaan.

1. Orang kacau tidur. Memang dia akan nanges smpai teresak2 kalau tak ditidurkan balik.
2. Dibiarkan terlalu lama tanpa pengawasan. Selalunya kalau xde org sekeliling y entertain, dia akan hokhekhokhek dulu. Bising2 dulu. Tapi kalau laaaaaaama sangat mmg dia akan menanges gila2 smpai teresak2 lepas tu.

Aku masih bersabar.

Nak tahu berapa orang budak dia jaga? 9 termasuk 2 org anaknya. Phewww. Bayangkan, jaga sorg baby pun da semput x nyempat2 nak buat kerja rumah. Inikan pula 9!

Mulanya dia jaga sorang umur 1year++ , planning nak berhenti dah katanya. So sepatutnya damia sorg la. Tp xjadi, so ak pun ok la. 2org je pun. Then the next day datang .. eh dah tambah lagi sorang umur 11 bulan. Esoknya dtg, eh da tambah umur 2tahun tp shift petang smpai mlm. Dah 4 org. Tambah anak dia umur 3th n 5 thn. 6 org.

Ak masih lg ok.

Selang beberapa minggu, tetiba bertambah lgi 3 beradik. Umur 3 bulan, 3 thn n sekolah rendah. Ak terkedu kejap. Tp diam lagi...

Sehinggalah......

Aku sambung part 2 pulak. Panjang sgt dah ni bosan menulis.

K,bai!

damia's new talent #1

at 12:11 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum! 

Damia sudah pandai meniarap! Yeay!

sebenarnya dah beberapa minggu kebelakangan ni damia dah start pandai mengiring,  percubaan untuk meniarap. Tapi asyik tersangkut tangan je xlepas2!

Tadi lepas berbuka, tinggalkan damia kat atas tilam duk main2 ngan mainan yang tergantung2 tu. Aku nak pergi mandi. Hubby n mak mertua ngah solat. Bajet2 dorang da nak abes solat, ak pun pergi mandi.

time mandi tu dengar la damia duk bising2 aje. Biasa la kalau xde orang entertain,  memang mulut dia potpet2 mintsk simpati hihihi. 

Bila siap mandi, tengok2 dia dah duk meniarap.  Mulut masih lagi potpet2. Terus rs pelik. Eh hubby ke y letak dia meniarap sebelum pergi solat? Tapi takkan la kan. Bila hubby siap solat terud tanya,  n hubby ckp tak pun. Maknanya damia meniarap sendiri dengan berjayanya!

Alaaaaaaa......xsempat nak tengok! 1st time kot, detik2 y berharga ni.

aku pun apa lagi,  terus baringkan damia and nak tengok dia meniarap lagi sekalik sambil merakam.

setelah 4x rakam guna keek barulah yang last berjaya! Kira la sendiri. 36s x 4 . Seronokkkkkkkkkkk tak terkira! 



Aug 16, 2013

4 months old Damia

at 8:05 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Raya aritu damia dah pun genap 4bulan. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk menikmati anugerah yang tak ternilai ini bersama2. Erk menikmati mcm apa je kan. Maksudnya menikmati masa2 bersama yang x ternilai gitu.

Dah banyak perkembangan damia yang selalu buat kami ketawa dan bahagia.

Yang terbaru, damia dah pandai gigit2 bibir bwh. Kejap2 gigit, comel gila mcm nk gigit2 jugak pipi tu.

Sekarang dalam percubaan nak meniarap tapi br mengiring dan masih tersangkut. Pastu dia akan bising2 marah sbb tersangkut haha. Ada sekali tu tgh tidur, dia tertiarap sbb dah tepi tilam so senang tergolek kan. Tapi boleh je dia sambung tidur, tapi kejap2 angkat kepala. Haiihh buat mamanya melting sajo.

Dah pandai gelak kalau diagah. Actually dah pandai tersenyum sejak 2bulan lagi tapi sekarang lagi lebar dan siap bunyi2 la. papanya selalu jeles tgk mamanya bonding ngan damia bergelak ketawa kekeke

Daaannn sangat bising mulutnya potpet2.  Banyak betul bercakap. Mungkin sebab mamanya dan papanya memang banyak bercakap kot hehehe.

Dah pandai mengamuk2, menjerit2 memprotes kalau lambat bagi susu, x angkat bila dia dah bosan. Jerit aaaaaaaaaaa macam orang besar , bila angkat terus senyap buat mula x bersalah! Haha comey! 

I wish our house have cctv so that in future boleh tgk blk. Nak rakam mmg xjadik sbb bila tayang je note ni dia terus diam mcm xde apa yang berlaku.


I am so in love with her! ♥♡♥♡


Aug 13, 2013

cuteness overload ♥♡

at 12:42 AM Comments Links to this post
Saja mengada2 pakaikan damia anak tudung. Susah sgt nak amek gambar mek kecik nih. Kejap toleh kiri, toleh kanan. Mata membulat. Tapi anak mama sangatlah comey. gerraammmmm!


Aug 11, 2013

raya bertiga!

at 9:28 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Amacam raya?

raya kami? Ermmmm panjang cerita tu...

untuk mukaddimah ni bagi gambar je la dulu ek

Sila abaikan kegemukan terlampau diriku.

sekarang jugak rs nk pakai bengkung segala bagai, berpantang balik kuikuikui

aarrrgghhhhhh!! Stress!



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN!

Aug 2, 2013

Struggling day and night....

at 12:51 PM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

Bersambung lagi kisah drpd entry sedih sebelum ni....

Start dr hari x puasa, susu mula menampakkan hasilnya.  Pagi2 minum anmum for lactating terus rs susu keluar. Drpd dpt less than 1oz, I managed to pump 2oz pada sesi pagi.

Macam dah kembali normal kan.

Tapi belum!

Lain pula di malam hari. Susu mcm x kua sgt jugak. Kesian damia la struggling to get her milk. Normally, on the way home akn susukan damia dlm kereta smpai tertidur tapi sebelum berbuka dia akan bgn blk.

Lain pulak haritu, damia xtdo dlm kereta so blk umah smbung lg menyusu n stop jap time buka puasa. Pastu damia tdo. Ingatkan dia akn terus tdo as usual so daku pam la sbb stok xde kan utk esoknya.  Bila da abes pam, xlama lepas tu damia bgn! Susu da xde la. Nanges2 la dia. Xde cara lain, terpaksa amek stok susu, baru dia ok.

Belajar dr pengalaman lepas, semalam xpam la after susukan damia dlm kereta sbb tahu dia mesti akn bgn balik lepas berbuka nnti.  Ms ni dah start rs bengkak susu, dlm hati mcm seronok. Eh susu dah byk je smpai bengkak kan. Tapi makin lama makin rs. Tapi bila pam setitik je keluar!

Orang cakap paling mujarab bia baby je kuarkan susu, which means df. Tapi susu keluar setitik 2, then damia refused. Sedih cmpor stress sumer ada tp masih kuatkan jugak smangat.

Susukan belah kanan, wpun sikit2 paksa jugak damia melekap smpai tertidur pukul 10pm.

Bengkak bhg kiri x hilang2 jugak.

Urut2, letak towel panas etc. Bila marmet kua sikit2 then stop. Teruskan jugak pam. Xjadi jugak. Last2 paksa suami. Im not going to say this but you know what I mean.  Sampai rs susu keluar. Sakit nya Allah shj y tahu! Seksa jiwa raga.

Then bila dah ok, bgn pam pulak, pukul 130am. Belum smpai 1oz damia bgn. Terus pg df. Susu tinggal kat atas sofa. Damia menyusu agak lama, ngan aku skalik tertidur!

Sedar2 je dah pukul 5! Ya Allah, susu pam td x simpan! Rs nk nanges tang tu jugak. Terus bgn, rs mcm ok lagi so simpan blk. Sayang kot nk buang, lagi2 dlm keadaan gawat cmni.

Dah berapa hari xpuasa. Sedih. Tp demi damia daku bersabar.

Chaiyok2!

P/s : entri lambat publish sehari hehe

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea