Mar 31, 2013

jalan sakan

at 5:57 PM Comments Links to this post
 wpun dah 9bulan...

ahaks.

Assalamualaikum!

haaaa skang ni dah 9bulan.. tgu masa je ni baby nak kua bila...

tapi sempat lagi pergi jalan2 ke PD minggu ni. saja amek angin. x jalan mana pun. santai2 je tepi pantai..

lately dah makin rs semput aje. makin rs baby membesar dgn pesatnya..wpun berat sy berkurang 0.4 kg since last week. tp rs mcm penimbang klinik y rosak hak2..

jalan2 pun xpe, baby nk kua pun dah bersedia sebab semua brg dah letak siap2 dlm kereta. kiranya kalo nk terberanak terus pg hospital haha. amboi2 senang je kan bercakap. mental not fully prepared ni cmno hahaha

9bulan... ramai ckp perut sy kecik.. asalkan baby sy sehat dan sempurna hehe


Mar 28, 2013

mari berdebar-debar

at 10:21 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!


Harini pergi check up kat klinik.

Dah masuk minggu ke 36, maksudnya dah 9 bulan.

Nurse check2, kepala baby mmg dah kat bawah, udah engaged katanya.

So, bila2 masa je dari sekarang baby boleh keluar.

3 perkara yang perlu diberi perhatian.

1. Kalau air ketuban pecah, terus pergi klinik
2. Kalau keluar cecair lendir bercmpur darah, walaupun xsakit terus pergi klinik
3. Kalau dah start rasa sakit, selang 10 minit terus pergi klinik.

huwaaaaaaaaaaaaaargggggghhhhhhhhhhhh~ mari berdebar2 bersama2~

Your baby is still gaining weight - about an ounce / 28 grams a day. She weighs nearly 6 pounds / 2.7 kilograms and is 19 inches / 45 centimetres long from head to toe. 

Mar 16, 2013

jom jadi mak nujum!

at 9:28 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum...

alkesahnye, lagi 40 hari nak brsalin tapi jantina belum dikenalpasti lagi hehehe.. ramai orang tanya dan ramai macam pelik, x excited ke nak tahu laki ke perempuan?

huiii soalan. nak dapat anak ni dah lebih dari excited dah hehe. tapi kami macam xkesah lagi untuk anak sulung ni lelaki ke perempuan.

ramai duk teka2 anak dalam kandunganku ni laki ke perempuan. orang cakap naluri seorang ibu selalunya lagi tepat. masalahnya naluri aku ni asyik berubah2 hahaha. awal2 dulu bila orang sibuk cakap anak perempuan, aku berkeras dan berdegil ngan diri sendiri rasa macam anak lelaki.

pastu sejak akhir2 ni pulak macam anak perempuan. xda la nak kata sebab aku tengok tanda2 ke apa, tapi sesuka hati je nak rasa anak perempuan hahaha....dah banyak kali mimpi , semua mimpi anak lelaki. orang cakap mimpi selalu terbalik. Entah, xtau nak komen cmne kekeke..

Meh kita jenguk jap tanda2 yang orang duk cakap2. xsemua betul tapi meh kita main teka2 jap hehe


TANDA HAMIL BAYI LELAKI 
[O] • anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. -kalau nak compare ngan orang lain, aku mmg xrasa teruk pun tapi xtau la kalau ni yang paling teruk utk dr snirik.kena tgu next pregnant br tau kot hehe
[X] • degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit -(137,150,157,150,136) xtetap sbb rasanya degupan jantung ni bergantung kepada keadaan ms buat check up. time aku kelaparan aritu jantung baby sumer smpai ke 150.
[O]• anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh -perut kan membesar ke depan..haha
[O]• perut anda kelihatan bulat sempurna 
[O]• bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap 
[X]• bentuk perut condong ke arah bawah 
[X]• sukakan makanan yang masam dan masin-memang dr dulu ak xsuka makanan masam.
[X]• suka makan daging dan keju 
[X]• tapak kaki selalu berasa sejuk 
[X]• tangan selalu kekeringan 
[ ?]• suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur -utara selatan xtau la pulokkkk
[O]• bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya.-ada kaitan ke ngan suami??
[X]• anda kelihatan lebih berseri semasa hamil -xde org puji pun ak berseri2 maksudnya x la ek haha
[X]• hidung tampak lebih mekar -kalau hidung dah mmg mekar ni cmno hak2
[X]• selalu sakit kepala -kadang2 je..

KEPUTUSAN : 
[O] : 5
[X] : 9

 TANDA HAMIL BAYI PEREMPUAN 
[O]• mengalami morning sickness di awal kehamilan -memang ada pun masa 1st trimester
[O]• merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung -sebab mmg sakit sgt smpai skang
[X]• payudara kiri lebih besar berbanding kanan 
[X]• rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya 
[X]• bentuk perut condong ke arah atas 
[X]• perut tampak agak lonjong 
[O]• mengidam makanan yang manis-akhir2 ni je asyik rs nk mkn eskem, kek
[O]• sukakan buah-buahan -mmg wajib mkn buah2 tiap2 hari..
[X]• suka minum air atau jus yang bersifat masam -mmg xsuka y masam2 sejak azali
[X]• anda lebih cerewet semasa hamil -rs mcm x cerewet pon
[O]• mudah moody berbanding sebelumnya -yang ni mmg la perkara biasa je rsnya, perubahan hormon kan
[X]• kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil -kulit mcm biasa je.
[ ?]• tidak suka makan roti bersama kulitnya -mmg sejak azali x suka
[ ?]• payudara kelihatan mengembang -y ni xde kaitan rsnye sbb mmg lumrah bila pregnant mcm ni kan untuk penghasilan susu
[ ?]• suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur-utara selata semua aku reda ikut arah katil je. suka kiri actually tapi bila dah tdo golek2 ke kanan jugak...


KEPUTUSAN : 
[O] : 5
[X] : 7

nampak x kenapa kita xboleh percaya sangat ngan semua ni. banyak yang entah pape xde kaitan langsung.. lepas tu hasil keputusan dua2 xleh nak tentukan pon. tapi xpelah, saje suka2 kan. 

tunggu dan lihat sahaja keputusan pada hari kejadian nanti hehehe

p/s : tadi g jalan2 ternampak kat satu kedai gaun baby girl comel gila mcm bag tgn je. nasib baik xtau lagi. kalo x mmg dah beli siap2 hak2

dupdapdupdap..41 days to go!!

at 10:53 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Sekarang saya dah minggu ke 34. 

Your baby now weighs more than 4.7 pounds / 2.2 kilograms and is 18 inches / over 45 centimetres from top to toe. She's filling out and getting rounder - she'll need her fat layers later to regulate her body temperature.

So dah mula prepare siap2 mental and fizikal kerana bila2 masa je dari sekarang saya mungkin akan melahirkan zuriat pertama kami.

Sekarang, setiap hari saya akan google pengalaman bersalin. Baca banyak2 pengalaman orang lain yang bermacam2 supaya saya bersedia nanti.

Sekarang pun saya dah mula google macam mana nak jaga bayi. macam mana nak menyusukan bayi selepas kelahiran. macam mana itu dan macam mana ini. *sigh*

Sebab saya sangat cuak sebenarnya.

Macam mana kalau saya rasa contraction kat ofis? 
Mampukah saya nak tunggu sampai sakit selang 5 minit baru nak pergi hospital?
Macam mana nak tahu?

Hmmm...banyak sangat yang saya fikir, buat saya cuak, buat saya takut, sebab ini kali pertama saya...

Orang cakap sakit nak bersalin ni sukar untuk digambarkan. Hanya Allah dan orang yang mengalaminya sahaja yang tahu.

Mampukah saya mengahadapinya? Bila suami urut2 malam2 pun saya dah menjerit macam kena potong tangan. Saya ni macam terlebih manja pulak, sakit sikit pun dah x boleh.

Semoga Allah permudahkan segalanya. Semoga semangat saya kuat demi bayi yang saya sayang.

Kadang-kadang rasa macam x sabar2 nak jumpa baby, xsabar nak peluk cium baby..walaupun saya xdapat bayangkan malam2 saya yang akan datang, yang akan banyak berjaga dari tidur.

kadang-kadang saya rasa macam.."baby duk la lama2 lagi dalam perut mama ek" bila fikirkan keadaan bila tiba masa nak bersalin nanti.

Gambarou!

Mar 3, 2013

jom packing!!

at 1:12 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

eh.eh packing2 ni nak pergi honeymoon ke haha. x abes2 lagi ke ngan honeymoon kan.. anak dah nak kua ni haaa, nak honeymoon ape lagi nye..

so nk packing pergi manakah?

jeng3...

moh kita tengok apa yang ada dan belum ada dalam list untuk disumbat2..


  1. Buku merah / buku pink -DONE
  2. Baju baby, stokin etc 3 pasang - DONE
  3. Diapers baby
  4. Lampin 3 helai-DONE
  5. Tuala baby-DONE
  6. Wet tissue-DONE
  7. Bantal baby-DONE
  8. Selimut baby-DONE
  9. Bathing set / toiletries for baby n mom-DONE
  10. Tisu kotak
  11. Mineral water-DONE
  12. Maternity pad-DONE
  13. Baju persalinan ibu
  14. Kain batik-DONE
  15. Selipar-DONE
  16. Sapu tangan-DONE
  17. Termos-DONE
  18. Cawan, pinggan, sudu-DONE
  19. Roti, biskut, susu utk ibu menyusu
  20. Plastik baju basah-DONE
  21. Stokin ibu
  22. Pump n storage-DONE
  23. nursing pad-DONE
DONE : semua dah ada dirumah, tunggu nak masuk lam bag ajo

haaaaaaaa. xkan xleyh agak lagi barang2 ni nak bwk pergi mana kan. nak pegi sepital le. oh sepital ni anak sedara aku y sebut...comel kan...

Sebab skang dah 8bulan kan. bila2 masa baby boleh lahir so kami perlu bersedia.. semua nak kena pack siap2 letak dalam kereta. sampai masa pergi bersalin je.

semoga segala dipermudahkan olehNya.

oh ya, semua list kat atas tu pun aku amek dari blog2 mana2 ntah. kalau rasa mcm xpatut anda boleh la buang or tambah kalau ada yang kurang. sebab aku ni 1st timer so bedal je semua yang org suruh bawak hak2.

chaiyok2! 54 days to go~

p/s : fuh penat seharian cari barang2 di sana sini


Mar 2, 2013

Cabaran paling besar ketika mengandung?

at 11:12 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum! 

Cabaran paling besar ketika mengandung? 

Setiap orang ada dugaan dan cabaran yang berlainan, malah aku percaya setiap kandungan pun berlainan bagi orang yang sama. 

Well, since this is my 1st baby in 2nd pregnancy I cannot tell you the difference between each pregnancy hence my 1st pregnant was only up to 7 weeks. Eh tetibe cakap omputeh kan. lalalala~ 

Antara dugaan2 yang normal ketika mengandung 

1. Alahan/morning sickness 
2. Mengidam/Craving 
3. Lenguh2 sendi 
4. Sakit belakang 
5. Perubahan hormon /Mood swing 

dan lain-lain lagi.....

Pengalaman aku, mengandung selama 8 bulan ni, senarai atas tu memang adalah perkara biasa. Tapi yang paling mencabar mental dan fizikal ialah sakit tulang punggung. Maaf kalau ada yang terasa agak lucah ke, penggunaan kosa kata yang di luar batasan ke wuwuwu 

Memang ianya adalah normal tapi mungkin x semua yang mengalaminya. Dan aku, memang mengalami sakit di bahagian tulang p*****ng belah kanan start dr 1month sampailah ke 8bulan;sekarang la tu maksudnya. 

 1st five months dulu, rasa sakit yang amat ini berlaku bila duduk terlampau lama, tang sakit tu datang bila nak bangun. Disebabkan kerja aku ni memang depan kom aje 8jam berkerja, selang 2-3 jam bangun pergi toilet camtu la. 

So time nak pergi toilet ke nak pergi mana2 ke after duduk lama2 ni memang mencabar jiwa raga. Mula2 nak melangkah tu Ya Allah sakitnya x terkira. Memang jalan perlahan step by step gaya orang dalam pantang tu. Tapi lepas dah jalan sikit2 tu lama2 sakit tu hilang la. Pastu lepas duk lama pulak next 2hours nak pergi toilet ke sakit balik. Dan macam tu la seterusnya. 

 Tapi selepas masuk bulan 6 dan seterusnya, lain pulak yang berlaku. Dah xsakit bila jalan lepas duduk lama2, tapi kalau aku banyak jalan ke, berdiri lama sangat ke, angkat barang2 banyak ke haaa on the spot la sakit tu datang sampai xboleh berdiri tegak,berjalan mahupun membongkok sebab kaki belah kanan macam x mampu tampung berat?entah la. 

 Dan lagi satu keadaan bila nak tidur malam nya. Time nak baring tu memang sakit lah. Rasa macam ada tulang sendi yang x masuk betul je. Pernah x rasa sakit semacam kat bahu pastu suruh orang tarik kuat2 sampai bunyi baru lega. Haaaa rasa sakit macam tu la tapi xkan nak suruh encik suami tarik kaki kuat2 pulak kan, maunye tercabut plus risau terjadi apa2. maklumlah time pregnant ni banyak yang nak kena jaga. Kang tersalah urat ke apa takut effect kat baby lak kan. 

 Maka yang menjadi mangsa adalah si suamiku hewhewhew. Setiap malam sebelum baring dengan betul aku akan suruh encik suami urut sikit kat mana yang patut lah. Sebab dia punya sakit kadang2 terasa sampai ke betis. Lepas dah urut sket2 baru boleh baring dengan selesa. Kalau x memang xleh baring langsung.mengiring pun sakit. 

 Aritu time balik kampong, mak mertua offer nak g mengurut kat umah bidan. Cepat2 aku menolak sebab aku ni anti-urut haha. Kang gelilah, sakit lah. Mulut xreti diam. Malu la I nanti hak2 

 Dugaan yang lain2 macam alahan tu biasa2 je.Alhamdulillah x teruk sangat bila dah masuk bulan ke4. Craving? Lagi la xde langsung. Makan apa yang terlintas je. Xde la mengidam nak makan daging rusa panggang ke, daging burung unta ke, durian belanda ke, atau apa2 yang pelik lah. 

 Mood swing tu kadang2 bila dia datang tu memang keluar la jugak perangai mengada2, cepat nanges. Yang ni memang xley blah.tringat satu peristiwa yang melibatkan hati dan perasaan ni. 

 Hari tu aku ada training pukul 830 pagi sampai 530 petang . working hours start kol 730 pagi. So ada la sejam untuk siapkan sumer kerja before pergi training.maka pada malamnya aku set la alarm siap2, nak bangun awal so boleh pergi kerja awal sket la, bajet2 kol 7sampai la ofis. Malam tu phone xde bateri sangat so charge kat side suami. 

Esoknya bila dah bunyi membingit aku tepuk2 la suami. Pastu tidur balik. Nak tahu apa jadi? Sedar2 je dah pukul 7lebih!! Rupanya encik suami bangun terus off alarm, bukan snooze . pastu xde la kejut ke apa. Haaa memang dah terlambat sangat la.hangin satu badan, stress sumer ada. 

730-745 kot baru kuar rumah. Dah la dr LDP nak masuk federal jem yang amat. Sepanjang2 perjalanan ke ofis aku menanges. Sebab takut xsempat siap kerja sebelum pergi training. Nanges sambil blame encik suami hak2. Sampai2 ofis before 830, buat kerja sikit2, sambung kerja time lunch break. Sempat je kerja tu diselamatkan .

Cuma aku ni jenis yang xsuka keadaan macam tu. Walaupun kerja tu ada je back up tapi aku xsuka . selagi aku boleh buat, biarlah aku buat. Xpasal2 menangis hahaha . Dan ada la beberapa lagi insiden yang melibatkan air mata ni. Aku pun dah lupa hehe.encik suami xlupa kot haha. 

 Above all things, aku rasa yang paling rasa tercabar ialah encik suami sebab bilamana aku become weaker, mentally or physically he will always be beside me. Rela ke paksa rela ke memang xde orang lain dah tempat aku nak bergantung kan hehehe Walaupun macam mana sekalipun dugannnye, kena la tabah. 

Dulu macam mana la agaknye pembawakan budak masa arwah ma mengandungkan aku ek huhu . 

Nanti bila dah bersalin, mesti rindu dengan semua ni. Lagi2 sejak dapat rasa pergerakan baby kan. Syukur Ya Allah di atas nikmat kurniaanMu ini, berpeluang jugak merasa bagaimana keadaannya bila satu lagi nyawa berada di dalam badan.  ♥♥♥

Your baby now weighs approximately 3.75 pounds / 1.7 kilograms and is about 17 inches / 42 centimetres long from head to toe. Although his lungs won't be fully developed until just before birth, your little one is inhaling amniotic fluid to exercise his lungs and practice breathing. 
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea