Jul 31, 2013

Susah hati

at 11:42 AM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

Lagi entri sedih...
Hari isnin aritu dah rs mcm darui, ngntok2 bagai kat ofis.
Hari selasa pagi datang pulak sakit kepala berdenyut2, xboleh nak bangun. So amek emergency leave. Wpun rs mcm rugi je cuti, tp sbb mls nk siap2 bagai pg klinik so berkorban la cuti.

Puasa seperti biasa. Sbb fikir duk umah je pun xde la penat sgt kot

Berangan dah nk kumpul stok byk2...

Pagi bg botol 3oz je kt damia, nk bg dia tdo lama sket kononnya. Bila pam dpt la 3oz jugak. Ceh sama je in n out. Simpan siap2 nih kat dlm freezer,nk buat stok kan.

Tapi kusangka cerah smpai ke petang rupanya hujan di tengahari. Cewah...

Dr damia tidur smpai la damia bangun lepas tu, xrs pun penghasilan susu yang produktif. Kan boleh rs bila susu dihasilkan. Ni xde langsung. Ringan je. Susukan damia. Pun xrs sangat.

Jadiknye damia tidur kejap2 je la sbb x kenyang. Nan hado la nk pam buat stok sebab kejap2 damia bangun. Tapi still berfikiran positif lagi. Xpe bg df pon sebab selalunya weekend bg df, susu lg byk kua compare to pam. Tapi kali ini lain.

Dah smpai ke petang, masih sama. Terpaksa la bagi botol 2oz, kesian damia xkenyang cmne nak tidurnya. Lepas dia tidur pam kejap, dpt x sampai 1oz pon!

Pheewwww~

Malam tu makan kurma banyak2 smpai genkai. Kurma kan milk booster jugak.

Harini (rabu) xpuasa la jadiknya. Sebab takut la damia xde stok utk esoknya. Lepas hantar damia umah ibu, pam lagi dlm kereta..30min jugak la kiri kanan, dapat xsmpai 1oz jugak!

Susahnye hati Allah shj y tahu!

Smpai ofis minum lagi susu anmum for lactating woman.

Mengadu kat senior kat ofis. Berkaca2 dah mata.

Lepas tu ok blk, xde la byk but enough for the next day .

Tapi mlmnya susu drop balik, terpaksa keluarkan bekal 2oz nk bg damia.

Pastu pg td bgn pam kejap topup susu. Harini bg ibu cukup2 je smpai 430 nye bekalan....

Ya Allah, murahkanlah rezeki damia dengan susu badanku.

Jul 30, 2013

xde rezeki nak buat mcm mana

at 8:52 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Arini entri sedih....

semalam.... susu damia lebih 5oz! Bagi 12 oz je pun, maksudnya damia hanya minum 7oz...haiihh pening mamanya.  Aritu bagi 10 oz, abes pulak.. ok2 xmo cter psl tu, nk cter benda lain ni...

susu lebih 5oz. Lam kereta on the way ke rumah bg minum satu botol.

lagi 1 botol 3oz....

dalam pukul 8 cmtu nak bagi susu kat damia. Suruh papanya tukar botol sebab puting lama laju sgt kua air susu nya. Byk keluar kat mulut.

Papanye pulak bijak, pergi tukar kat atas sofa. Lepas tuang dalam botol lain, duk belek2 botol n puting lama, skalik papa terlanggar botol susu baru y berisi 3oz tu, maka tumpah la semua atas sofa.

S.E.M.U.A!
3OZ KOTTTTT

Mama terdiam terkelu.

3oz tu pam 30min gilir2 kiri kanan.

terus merajuk masuk bilik susukan damia.

pasrah betul....

dah bukan rezeki damia nak buat cmne kan....

Jul 25, 2013

dugaan bila training

at 1:21 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum! 

2 hari aku ada training.... bila tau kena pergi training,  mula la kusut fikir cmne nak susun jadual pam. Tambah pulak trainer dr luarxleyh sesuka hati mintak excuse. 

So ini yang berlaku.

disebabkan sekarang ni damia asyik je bgn sahur sama2, pagi2 mmg xsempat nak pam sebab semua damia dah sedut hehe. Sampai ofis 730, So aku akan pam dalam kol 815-820 am. Sebelum tu setelkan kerja sebelum ke training. 

Pukul 10 ada rehat 10min , aku curik gak masa pam wpun rehat 10min je! Dapatlah 1oz.

pukul 12 lunch hour, ak pam lama sket tu pun br dpt 4 oz. Rehat 10min kol 2 mmg xsempat pam sebab time ni utk solat zohor.  Sesi pagi dpt la 8oz je :(



Ptg kol 430 berkejar2 blk ambil damia dr rumah babysitter,  ambil papanya sampai la umah kol 6++. Xsempat nak pam la nk msk bagai kan.  Lepas bukak puasa, malamnye aku pam lagi, dapatla 3oz. Total 11oz je. Curik stok 2 oz dpt la 13oz utk damia esoknya.

hari ke2 pulak, sgt2 mendukacitakan.

mcm biasa pagi2 pam before g training y start at 9am.dpt 2oz je! Sbb rs penat sgt ngan training so susu down sket..kali ini rehat dilambatkan. Kol 11am br rehat 10 min. Pam lagi, dptla 2oz je jugak.

Pungpang2,  rehat lunch hour kol 12. Gap ms kejap sgt ngan previously,  so pam 30min selang seli kiri kanan dpt 2oz je jugak! Huwaaaaaaa....

petang kol 430 berkejaran smbil damia, kol 530 ambil papanya tapi on the way home tukar driver. Ak pam kat belakang kete but only managed to get 2oz! 

Balik umah siap2 untuk berbuka,  pastu lam kol 8-830pm tidurkan damia,  of course df la kan.

and here I am, tgh pam susu kol 1am sebab stok nehi he. Xde langsung! Tp xpe, kalau mlm ni dpt 2oz, pg2 esok 2 oz then should be enough for damia. 12oz cukup lah.

Mcm 2 hari training bg 13-14oz, ambil kol 430-500 pm tu mesti lebih 3-4oz jugak.

esok blk awl kol 330 InsyaAllah,  so bg 12oz should be fine. Before this kalau bg 12oz pun kdg2 lebih 2oz, bekal damia lam kete.

gitulah cternye! Dugaan bila ada training.  Limited time!

semoga rezeki damia bertambah2 di bulan puasa ini.  Esok mcm x puasa je sebab 2 hati ni rs lembik semacam je, then sudu phn totally drop!

till then~

Mari berusaha para ibu!

Jul 22, 2013

cooler bag damia

at 11:00 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Saja nak tayang cooler bag baru hak2

ok, awal2 dulu pakai cooler bag kecik je, yang satu set ngan pam. Boleh muat 4 botol autumnz 5oz dan 3 ice pack. 



So hari2 isi botol susu damia + ice pack pg rumah pengasuh. Botol kosong ngan pam lam bekas lain. Sampai umah pengasuh, bagi susu je then cooler bag bawak pergi ofis.

agak leceh sebab jadi byk barang nak kena punggah2.
Tetiba suatu hari tu duk terfikir, what if kat rumah pengasuh tu tiba xde letrik. Abes la bekal susu damia kan.

so terfikir nak beli cooler bag baru. Kebetulan aritu nak beli valve yang hilang tu, so alang2 kan beli la sekali. Kui3



Inilah rupa bag baru damia. Piloh punya pilih, pink jugak yang jadi pilihan. Haiihh sejak bila la sy dah melekat bagai digam2 dengan pink ni hak2. Bukan salah damia okay..

bag ni senang. Ada 2 bahagian. Bahagian bwh isi botol kosong 4 botol, corong pam dan ice pack 3. Bahagian atas pulak isi motor pam. Maklmlah pakai autumz y besar gabak gitu. Tp xpe lah, asal boleh aje.

skang trn umah bawak 2 cooler bag la jadiknye. Y kecik dulu isi bekal susu damia, tinggal kat umah babysitter terus. Lagi 1 aku bawak pg ofis la. Senang dan x leceh.


Jul 20, 2013

Jenuhnya nak pam...

at 5:49 AM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Hmm..xtau cmne nak mulakan.. dulu ingat ok2 je..tp dugaannye Allah saja yang tahu.

Haa cerita ape ni kan? Hahaha

Cerita apa lagi kalau dah ada anak bagai kan..cerita pam susu la hehehe. Awal2 dulu walaupun susu macam x banyak sangat, masih jugak Cuba untuk pam on time.

Tapi makn lama, dugaan makin berat. Pernah sekali tengah pam2, tetiba lampu merah dah menyala! Apa tandanya tu? Tu maksudnya pam dah xde bateri. Sebab saya pam kat surau opis yang tak ada plug nak cucuk so terpaksa la guna bateri.

Dah kalau xde bateri cemana nak pam? Surau kat bawah pula x strategik plugnye. Adake patut letak depan sekali. Cmne nak guna bila org ngah solat? Adehhhhh. So xleh nak pam, nak pakai tangan x prektis lagi kalau perah setitik je kua. Sakit je lebih hak2.

Tu kes no1.

Kes no 2 pulak.

Pam aku ada satu valve kecik sgt. Besar jari kelingking baby je. Alkesahnye sumer hilang. Masa beli dapat 4, tapi asyik hilang je sumer. Yang last stok hilang lam kereta. Terlanggar tangan sendiri, jatuh celah lubang kusyen. Ampes xdpt ambil langsung!

So sementara tu aku tutup pakai jari sendiri. Berbekas jugak lah bulat2 kat semua jari.n agak sakit la. 2,3 hari gak la duk buat mcm tu sementara nak tgu yang baru.

Tapi sebab stok xde, maka kena usaha jugak pam nak bagi susu kat damia. Ni baru dua kisah, macam2 lagi kisah yang dihadapi tapi kuatkan semangat jugak nak bagi susu tulen dan original untuk anak mama.

Chaiyok2!

Jul 18, 2013

Cuba untuk tidak stress

at 9:47 PM Comments Links to this post

Bila stress sket, susu memang slow pengeluarannya

Stok dah memang xde langsung

Bila tengok susu sikit, stress bertambah2

Tambah pulak dengan keadaan sekeliling yang bisa menambah tahap stress

Makin la susu merundum

Kadang2 macam nak give up

Tapi bila tengok si kecil

Kena kuatkan semangat

Untuk lakukan yang terbaik

UNTUK TERUSKAN BREASTFEED SEHINGGA 2 TAHUN!

Ya Allah,  murahkanlah rezeki damia dengan susu badan ku...

T_T

Jul 17, 2013

Bila si kecil meragam

at 10:46 PM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

Arini nak cerita kisah si kecil yang tiba2 meragam.

Kan sebelum ni letak je damia lam car seat kalau ambil dia dari babysitter.  All this times,  no problem at all. Yang penting, bekalan susu botol kena sedia lah. And kena si kecil dalam keadaan kenyang dan bukan masa untuk tidur.

Alkesahnye.....

Hari isnin, kebetulan dengan japan public holiday maka aku pergi lah klinik utk check up 3 bulan. Pergi berdua aje lah dengan si kecil. Bajet xde problem lah kalau letak je dia dalam car seat nanti.

Appointment pukul 3petang.

Pagi tu dia tidur aje lah, sama ngan mamanye ikut terbongkang skalik hak2. Kemudian tengahari bangun pastu start la rutin pyh nak tidurnya. Bila duk atas riba mama, dah tidur pun tapi asal letak je atas katil jaga balik. Duk gitu je la sampai pukul 2 lebih.  Mama nak lipat kain pun xsempat abes, asyik terjaga aje.

Then, pukul 230 siap2kan damia, tukar pampers bagai geraklah ke klinik berdua. Sepanjang jalan tu kejap2 dia hokhekhokhek.  Mata mengantuk gitulah jadiknya. Sampai je klinik,  lepas daftar aku pun pergi terjah bilik menyusu susukan dia. Tertidur la dia , dah memang mengantuk kan.

Pastu kena panggil. Terpaksa stop menyusu jap. Kalau nak tunggu abes menyusu memang lama lah. Then pergi jumpa nurse, ukur tinggi berat segala pastu pergi cucuk. Time ni mcm biasa la, bila rebahkan dia mcm nak menyusu tu terus nanges, kena cucuk lak nanges lagi. Tapi damia good girl, lepas cucuk terus diam.

Aku happy la. Xtau apa yang bakal menyusul.

Pergi kat kereta, sambung susukan damia then dia tidur. Oh ya, masa check up tadi, nurse pesan suh bukak sarung tangan sebab skang dia dlm proses nak explores with her hand.  Damia pulak kalau bukak sarung tangan, cepat sangat rasa terkejut n ketakutan sebab tangan dia terkapai2 bila xde sarung tangan. Dunno why...

Ok sambung. Bila dia tidur aku angkat la nak letak lam car seat, terus tangan dia terkapai2 pastu terjaga pastu nanges macam sakit yang amat sangat. Dia mcm gayat bila tangan terkapai2 tu. Aku angkat balik  pujuk2 sket, susukan pastu tidur pastu letak balik, tapi dia nanges balik. Setengah jam duk mcm tu, ulang alik dari tpt driver ke sebelah nak angkat dia.

Masa dia ok sket, hisap2 tangan aku ingat ok la. Gerak la nakk g ambil hubby lak. Xsampai 5 minutes dia nanges balik sebab dia dah x hisap jari pastu terkapai2 balik. Nanges memang gila2 la. Masa tu on the road xde tempat nak berhenti. Aku pun nak nanges skalik. Last2 berhenti kat simpang xde orang.

Pujuk2, susukan dia sampai tertidur tapi bila cuba nak letak automatically mata terbukak, sebab tiba2 terkejut tangan terus terkapai2 then nanges gila2.

Muri2. Impossible!

Sudahnye aku duk je kat situ dari kol 5 sampai la kol 630 petang tgu hubby datang amek. Terpaksa la hubby naik teksi dari stesen lrt. So, damia ketiduran ajelah sudahnye.

Hmmm Xtaula kenapa.

Esoknya pergi ambil dr umah babysitter ok pulak duk dalam car seat. Maybe xselesa kena cucuk kot. Nak kena peluk aje sokmo. Manja sungguh anak mama ni.

Jul 4, 2013

Tambah susu formula lah!

at 11:21 PM Comments Links to this post

Assalamualaikum!

Suatu hari semasa ke rumah ibu untuk ambil damia.

* ibu : babysitter damia
*ayah : suami ibu

Si ayah tgh pegang damia masa aku sampai.

AYAH : DAMIA NI BERAPA BULAN?
AKU : DAH NAK MASUK 3 BULAN.
AYAH : OOO. KECIKNYA. NAK PEGANG PUN X SEDAP SEBAB RASA TULANG JE. BABY LAIN SELALU RASA GAK ISI2. KELUAR HARITU BERAPA?
AKU : HEHE. DIA MEMANG KELUAR KECIK ARITU.  SO KECIK LA NAK COMPARE NGAN Y LAIN.
IBU : TAMBAH SUSU FORMULA LA, BAGI DIA GEMUK SIKIT.
AKU : EH TAKNAK LAH. NAK BAGI SUSU BADAN JE
IBU : NAPE?
AKU : SUSU FORMULA X ELOK SANGAT KAN COMPARE NGAN SUSU IBU. SAYA NAK BAGI SUSU IBU JE.
IBU : ALAH BUDAK TU MAKAN JE. * REFER TO ANAK2 ASUHAN YANG LAIN. UMUR SETAHUN, 2 TAHUN, 11 BULAN.
AKU : HEHEHEHEHE....

Aku memang masib baru lagi dalam dunia ibu.
TAPI aku sedaya upaya nak menyusu kan damia selagi aku mampu.
Bagi aku, susu ibu adalah yang terbaik.
Semoga dipermudahkan segalanya.

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea