Jul 19, 2016

Selamat datang zuriatku #4- detik cemas 3

at 6:13 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum.

Lama betul rehat sementara nak sambung detik cemas nih.

Bersambung daripada cerita lepas, bila aku dah xtahan sangat rasa macam baby betul2 nak keluar dah sangat2,I couldnt think more other than let go of my husband's hand and just lay down on the floor.

*saat kejadian ingat2 lupa dah sebab too panic at the moment

Rasanya husband pun dah xsempat nak tekan butang(?) lift ms aku baring je kat situ. Bila rasa baby makin nak keluar tu mulanya macam nak tahan so punggung terangkat. Bila ingat balik tips xnak koyak ak rapatkan punggung ke lantai. Kaki dah angkat.

Kebetulan sorg doktor pakar bhg neuro (i found out later) yang nak masuk kerja lalu terus tengok keadaan ak y dah x bermaya. Lalu disuruhnya husband stay dia nak pergi panggil doktor. Tapi husband yang dah tentunya panik sangat tu suruh doktor tunggu tepi aku biar dia yang naik atas. Boleh pulak dorg duk confuse2 tingkat 2 ke tingkat 3. Ak xlarat dah nak dengar haha.

Masa dorang tengah kelam kabut ak pn xdapat tahan lagi dah. Then i just breath out the baby. Memang x teran pun. Dan yang pastinya dengan seluar yang masih bersarung. Dan rasanya kepala baby dah keluar kemudian rasa sekali lagi macam baby keluar full. Pertama kepala dan kemudiannya seluruh badan. I dont know sebab semua berlaku di dalam seluar.

Doktor kat sebelah macam tengah bertafakur bila aku gtau baby dah keluar. Maybe dia xdengar sebab suara aku perlahan sangat. Bila beritahu lagi sekali dia minta izin nak buka seluar dan tengok baby. Ak angguk je lah. Kemudian dia angkat baby letak atas perut suruh ak peluk. Doc usap2 rasanya baru baby nangis dan jelas doktor kelegaan. Xde masa dah nak fikir skin to skin. Xkan ak nak selak baju kat situ pulak haha.

Kemudiannya datang lah beberapa nurses shift pagi nak masuk ofis jugak...doktor begitahu ak dah selamat melahirkan. Yang ak kagum nya dorang ni cool sangat. Xde kelam kabut macam panik sangat ke apa. Kalau ak lah nurse agaknya riuh rendah dah haha.

Sorang nurse tanya ak pakai anak tudung ke x sebab dia nak amek tudung nak balut baby yang kesejukan. Kemudian bagi aku peluk baby. Masa ni baby dah hisap2 jari sendiri dah. X dapek la nak direct feeding dlm keadaan mcm tu lol

Lepas tu huband turun bwk wheelchair. Dorg ramai2 angkat aku duk atas wheelchair pastu naik lift bawak ke wad bersalin. Labor room dah penuh pulak. Terpaksa la menumpang kat dalam wad depan kaunter. Segala proses potong tali pusat,keluarkan uri,jahit koyak semua dalam bilik tu. Mungkin ak buat new post pasal ni.

2jam30min lepas kelahiran baru masuk wad betul2. Tengah hari baru dapat baby. Alhamdulillah semua baik2 saja. Petang tu doktor neuro tu datang melawat. Nak pastikan both mom and baby are save..katanya. rupanya hari tu merupakan hari kelahiran doktor tu jugak. Share the same birthday! Eh mama pun lahir 15hb jugak tapi bulan lain la haha
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea