Apr 30, 2013

pentingnya persiapan mental sebelum bersalin

at 2:42 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Kencang betul kan aku blogging sejak2 dah beranak ni. time pregnant dulu pun x mcm ni hak2..nak buat cmno, hidupku skang ni cuma makan, tidur, susukan baby, makan tidur dan susukan baby je haha. mmg la byk ms kan. yang lain2 sumer mak mertua take over.. tunggu la nanti bila dah abes pantang, jangankan nak blogging, nak tengok laptop pun xde masa.

skang boleh la, lepas susukan baby..aku akn cuba sendawakan baby..walaupun dah sendawa, mak mertua akan amek baby untuk sendawakan lagi skalik sebab dia tau menantu dia ni xpandai hak2. pastu didodoikan smpai damia betul2 lena then letak atas tilam. aku? tengok je dr jauh haha. indahnya duk dalam pantang ni :P

okay bukan nak cerita psl tu , tapi nak cerita pasal persiapan mental sebelum bersalin. persiapan lain2 tu kena g tengok post lain lah sebab dah ada kot. cuma yang ni je mcm belum lagi....

bagi aku la, persiapan mental ni sama jugak kepentingannya dengan persiapan lain. org jepun kata "kokoro junbi" ... supaya kita tak terkejut, supaya kita boleh expect what will happen next, supaya kita boleh bertahan, dan mengharungi segalanya dengan ok...

lagi2 untuk 1st timer @ beginner macam aku. 1st time nak bersalin, 1st time nak dapat baby, 1st time nk masuk labour room, 1st time nak pergi hospital dan segala mcm lagi lah. so apa aku buat? ramai yang ckp cerita pengalaman aku bersalin pada minggu ke 37 ( detik-detik cemas... #1 , #2 , #3 dan #4 ) ni nampak mcm mudah je kan. Syukur Alhamdulillah dipermudahkan segalanya.

Perkara pertama yang aku risau ialah tanda2 nak bersalin. bermacam2 persoalan yang muncul lam kepala.  macam mana contraction tu? 
bila nak pergi klinik? 
sakit tu mmg sakit sgt ke?
1st time kan. mana nak tau~ 

perkara kedua pula yang aku bimbang ialah keadaan di hospital. 
ramai yang tanya, nak bersalin di hospital mana? 
private ke GH? 
dah booking ke? 

semua tu buat aku buntu gila. dan aku memang x booking pun. mmg bajet nak redah aje.
layanan di hospital macam mana? 
nurse garang ke? 
doktor garang ke? 
mcm mana kalau time pergi nanti hospital penuh? 
kena tunggu atas kerusi je time sakit2?

kemudian aku fikir lagi...situasi ketika nak bersalin..
what if baby's condition teruk?
what if berlaku tumpah darah yang teruk nanti.?
what if...mcm tu? mcm ni?
nak tunggu bukaan 10 cm tu laratkah aku? mampukah aku? pernah dengar ayat2 ni tak...

Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

aku ni x pernah patah tulang, terseliuh pn xpernah..setakat luka kena pisau tu ada la..tu pun mcm nak meraung dah. inikan pula tulang patah? cmne aku x fikir banyak kan.. kadang2 tu terfikir, ish boleh ke tanggung nak bersalin ni. rs mcm nak stopkan ms je. rs mcm xnk bersalin lah. rs cuak gila ok. org gila pun x cuak cmni hak2. tapi lama2 aku datang la jugak kesedaran dlm diri. gila apa nk tangguhkan bersalin sbb tu mmg nmpak sgt penakut tahap gaban kan. nak tak nak mmg kena hadapi semua tu. xleyh nak lari dah..

so apa aku buat?

pertama2nya mmg kena berdoa dan bertawakal kepada Allah je. tiap2 hari selepas solat, banyakkan berdoa. mintak semoga dipermudahkan. fitrah manusia, bila dalam ketakutan memang akan bergantung harap kepada yang lebih berkuasa. dan sebagai orang Islam, memang Allah sahaja tempat kita bergantung. so banyakkan berdoa, doa dan jangan putus harap kat Allah.

selain berdoa, perkara yang aku buat ialah...banyakkan membaca! yes! aku taknak cerita pasal baca Al-quran sebab nanti ramai pulak yang cakap jawapan kliche kan. so aku nak bercakap pasal membaca pengalaman-pengalaman orang lain bermula dari rasa contraction sehinggalah selamat bersalin balik rumah.

bila kandungan aku dah masuk minggu ke 30++, tiap2 hari aku akan google cam ni "kandungan minggu ke ##" lepas tu baca semua yang keluar. so that i know what to expect in that particular week. banyak info yang penting. antaranya kebanyakan kelahiran berlaku antara minggu ke 37 dan ke 42. so aku dah set kan awal2, bila2 masa je aku boleh bersalin kalau dah masuk minggu ke 37.

bila baca bermacam2 pengalaman orang bersalin, memang akan buat aku rasa takut dan cuak gila. ada yang cakap serik nak beranak, ada yang pasrah doktor nak bedah pun xpe sebab xtahan sakit contraction. ada yang cakap sambil menahan sakit tu memang menangis je, kejap baring kejap tidur tapi xleyh lelap sebab dah sakit sangat.

bila baca mcm mana hospitality yang diterima pun tetap buat aku risau. pergi la mana2 hospital pun, baik private mahupun hospital kerajaan, sakitnya tetap sama..kalau bernasib baik layanan kat hospital kerajaan kadang kala lagi bagus dari kat private dan kalau bernasib malang, layanan kat hospital private lagi buruk dari hospital kerajaan. kau tempah doktor pun x semestinya kau dapat doktor tu bila nak bersalin. aku bukan nak kecam orang2 yang booking ke apa, cuma ia memberikan aku sedikit kekuatan untuk menghadapi segala kecaman x kira di mana aku bersalin nanti. so kalau ditakdirkan aku kena maki hamun ke xde la aku meraung sebab kecik hati kan hahaha. sebab aku pernah rasa mcm mana pergi hospital masa keguguran dulu dan terima layanan yang x sepatutnya. dan disebabkan aku x bersedia, mmg aku rs kecik hati dan geram dan rasa nak lempang2, rasa nak buat report rasa nak bakar hospital segala lah. haaa see? bila kita x expect benda2 mcm ni, mmg outcome dia akan teruk la.

Dan Alhamdulillah! everything went very well!

aku berjaya menahan contraction sehingga bukaan 8cm, sebelum panggil nurse sebab da xtahan. tp aku x keluarkan suara mengerang ke, mengaduh ke depan nurse, depan orang lain. sampaikan kakak aku tanya banyak kali kot. xrs sakit ke? mungkin aku ni jenis y boleh tahan.

saat2 nak bersalin, aku pun xbuat onar.. x menjerit, x angkat punggung ketika meneran, nurse pun xde la nk marah2 ke apa.

sebab apa ek? sebab aku banyak baca la! hahaha. sebab aku dah tahu, ramai orang di luar sana yang menjerit lah ape lah semua kena tegur kan, mungkin la cara tu berhemah dan ada y x, so untuk mengelakkannya kita xyah la buat. mmg la kata orang, bila dah sakit nak bersalin tu semua boleh lupa tapi aku percaya, disebabkan ketakutan yang amat sangat dulu, masukkan input banyak2 sementara nak tunggu hari kelahiran, insyaAllah mental kita dah betul2 bersedia untuk menghadapinya.

Sebab Allah xkan menguji seseorang hambaNya melainkan bersesuaian dengan kemampuannya.

Dan aku bersyukur sangat2 sebab aku rs pengalaman aku bersalin ni dipermudahkan sangat2. SANGAT-SANGAT dipermudahkan. banyak lagi pengalaman orang lain yang lagi hebat berbanding aku. apa-apa pun ini pengalaman pertamaku. mungkin pengalaman yang ke2, 3 nanti lain pulak ceritanya. mungkin time tu lebih hebat dugaan yang aku akan lalui.

ok aku dah merapek meraban....

to all mommy-2-be out there, silalah masukkan banyak2 info pasal kehamilan, kelahiran dan segala2nya ke dalam otak tu sementara nak menunggu hari mencemaskan tu. aku yakin dan percaya, sedikit sebanyak ianya akan membantu di kemudian hari.

till then~


Apr 28, 2013

detik-detik cemas...#4

at 2:28 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

haihhhh xabes2 lagi detik-detik cemas ni? kalau dh byk2 mcm ni mmg x rs cemas dah kot ek haha.

ok2,tanpa membuang masa.....

lepas baby dah kua, dah dengar suara. kenal pasti jantina...maka diteruskan pulak ke sesi seterusnya. jangan ingat lepas dah kuarkan baby segala2nya sudah tamat di situ? NO, NO, NO... you're wrong my dear~


lepas da setel bersalin...doctor gtau aku, bagus betul sebab koyak sikit aje, maka kena la jahit sikit. pandai kan dorg ni guna pendekatan psikologi agaknya. xsudah2 puji aku bagus haha. tapi sebelum tu dia gtau la nak keluarkan uri dulu. terus mengimbau balik post2 y aku bc kat internet, kat blog org. katanya part ni yang lagi sakit. so aku dah prepare mental dan fizikal awal2. eh fizikal x berapa sgt sebab kaki aku time ni menggeletar ngan hebat...sebelum ok sket pastu..

doctor urut2 perut, xde la korek2 mcm sesetengah yang aku bc pengalaman orang lain. xsakit langsung. urut dan urut perut pastu uri tu keluar dengan sendirinya. kemudian datang sorang lagi doctor, cakap nak amek alih dari situ pulak. 

doc kemudian suntik something sebelum jahit bahagian dalam. aku xberdaya nak tanya suntik apa. sempat tanya dalam kepala je, x terkeluar. penat bersalin okayyy hahaha. tp aku rs ubat bius la kot sebab ms doctor jahit bhg dalam tu aku x rs pape. tapi yang paling seriau mencengkam jiwa bila tengok jarum yang digunakan. cuba bayangkan mata kail tu. haaa mcm tu la kebesarannya, tapi bentuk dia hemisfera. benang pulak bukan benang mcm jahit baju tu tapi mcm benang nak jahit jala tu. besar okayyy. GULP~

tapi sebab x rs pape, aku pun tenang aja. lama jugak la doctor ni duk menjahit. sangat la berhemah dan slow motion gitew...sehinggalah bila selesai....

"ok, saya nak jahit bahagian luar pulak. yang ni sakit tau, sebab direct ngan kulit.so, kalau x tahan boleh la sedut gas tu"

GULP~ lagi skalik!

"saya amek terus la kali cmtu hehe" kataku sambil tangan terus capai gas. bila doc buat sentuhan jarum pertama..perghhhhhh aku rasa sakit nak bersalin td pon x mcm ni. apa lagi, aku terus sedut gas sampai la xsedarkan diri terus. sakit kottttttttttttttt. bayangkan la jahit direct kat kulit korang tanpa bius pape. fuhhhh xtahan weyh...

sampai la siap semua. kena la 3 jahitan je. nasib baik 3 je, cuba bayangkan org yang kena berpuluh2 jahitan. memang pengsan le.. bila tengok jam, dah pukul 1230. setengah jam kot~ lagi lama jahit dari proses meneran haha..

eh aku lupa, nurse ada datang bawak baby tapi aku lupa sebelum ke selepas jahit. nurse suh bagi susu jap. dgn terketar2 aku cuba bg susu. Alhamdulillah susu keluar tp aku x reti + baby pun xreti lagi, nurse tlg sket2. then bwk lari baby ke mana ntah...

lepas semua selesai, aku dibawa keluar dr labour room untuk jumpa hubby kat luar...seronok dapat tengok muka hubby yang jelas ngah dilambung2 ombak itu hehehe. muka bahagia suami membahagiakan aku. cewahhhh gitew!

aku borak2 sikit ngan hubby. kat kaunter tu ramai nurse. dorang duk usik2 kami, nurse cakap kat aku hubby nak tambah lagi tahun depan. time tu aku xtau apa yang kelakar tapi aku gelak super duper kuat.

HAHAHAHAHAHAHA cmtu tau. mmg xleh nk tahan gelak. sape y kenal aku tau la aku gelak cmne. nurse terkejut dga aku gelak..

"amboih, ngah sakit2 lepas bersalin pon boleh lagi gelak mcm tu?" hehehehehehehe

lepas dah ok urusan kat kaunter, aku dihantar ke wad selepas bersalin. dah pukul 2am time ni. nurse dtg bg taklimat sikit psl rules n keperluan sumer. pesan kat suami suh belikan makanan sebab next makanan y hospital bagi ialah pukul 730 pg. hubby xleh teman, kena balik n boleh dtg waktu melawat mcm biasa je.

lepas hubby bwk dtg roti, aku mkn dgn lahapnya hak2. br terasa lapar :P lepas tu tunggu baby pulak.

tunggu punya tunggu, baby x smpai2. setiap kali dga bunyi org tolak troli aku terjaga. kot2 nurse dtg bwk troli baby. smpai la aku tertidur kepenatan...

kol 4 am, dpt baby... Syukur alhamdulillah, selepas sesi pengesahan y baby tu mmg baby aku, akhirnya baby di pangkuanku. perasaan bercmpur baur. try bg susu tapi budak kecik ni tutup mulut x terbukak langsung, so aku pon join la tdo skalik.



Syukur segalanya selesai~

p/s : dah abes detik-detik cemas aku, lepas ni aku cuba berkongsi pulak berpantang yang banyak fasa..hewhewhew

Apr 23, 2013

detik-detik cemas...#3

at 3:53 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

Sabar2, jangan marah saya ok. saya tahu ada hutang tertunggak hak2. nak sambung la ni....hewhewhew~

masih ingat lagi jeritan 8cm? :P kalau x ingat, pergi previous entry sekarang jugak! berbaur ugutan nih haha

okayyyyyyyyyyyyyy...

lepas dengar nurse jerit 8cm tu aku terdiam + lega. lega ok sebab sekurang2nya aku xde la lembik sgt dah panggil nurse HAHAHAHAHAHAHA. betapa aku takut kena marah ngan nurse kt hospital :P

2 orang nurse datang.

nurse 1 : kita akn turun bawah sekarang. banyak nye barang kamu ni, bersepah2..nape byk sgt ni? 
aku : ............. *diam je hak2 
nurse 2 : call suami awak sekarang, suruh dia naik atas kemas barang2 turun bawah. 
aku : *terus amek phone gtau hubby suh kemas brg sumer, gtau dia aku nk masuk labour room dah. 
nurse 2 : ok, skang tutup phone awak, tinggal kat sini. nanti husband awak dtg amek

7 april 2013- 1130 PM

dorang kemudian angkat pengadang katil kat tepi tu, terus tolak katil pergi depan lift...sambil pesan kat aku suh tahan, jangan teran lagi..aku terus2 pegang cadar, genggam2 tahan sakit + tahan diri snirik supaya x teran sebab rs mcm nk terkeluar dah. aku bernafas ikut apa y aku ingat teknik pernafasan y aku baca. sedut ikut hidung lepas ikut mulut...smpai la kat labour room, kebetulan time smpai bwh sakit hilang kejap so aku boleh bangun sendiri untuk pindah katil.

"dalam 2 jam lagi awak bersalin la..kalau x tahan sedut gas ni smpai bunyi, sedut ikut hidung, lepas ikut mulut" 
* kalau lagi 2 jam, maksudnya lam kol1 la br bersalin? lagi 2 jam nk tahan sakit??? OMG~ <-- aku="" hati="" i="" suara="">

nurse kemudian terus bg aku gas untuk disedut, lepas tu blah dr bilik tu tinggal aku terkontang-kanting hak2. then tang2 tu jugak contraction datang. apa lagi aku terus sedut la sekuat hati. dah orang bagi kan :P . gas tu bila disedut mmg boleh buat org khayal. agaknye mcm ni la org hisap dadah ek hak2. y aku ingat tinggal jemari kaki aku je gerak2 tahan sakit sebab aku da xsedar kejap, so xrs sgt sakit. bila dga bunyi tu, nurse datang jenguk kejap pastu blah balik. cukup sekadar selak tirai tengok baby da kua ke belum kot hahaha

pastu lagi skalik datang sakit, skali lagi aku sedut. bukan gian ok tp mmg xtahan sakit contraction di saat akhir ni. kali ke3 datang, aku sedut tp mcm separa sedar, sbb sakit sgt, sambil tahan xnk bagi kua, xnk teran tetiba aku rs air ketuban pecah. dabush! abes lencun rs kain. kebetulan nurse dtg masuk. aku x smpat nk gtau air ketuban pecah sbb dah separa sedar kn plus cmpor rs bersalah sbb terpecahkan air ketuban dgn sniriknya :P

nurse terus bukak kain aku smbil tnya 
" nak teran dah ke?"
... aku diam ajo haha
dia angkatkan kaki aku dlm posisi nak beranak tu, pastu suh aku pegang besi katil kat tepi..pastu 
" ok, teran kuat2"

aku pun apalagi, mmg tunggu saat2 tu, terus tarik nafas panjang2 ikut hidung, teran sekuat hati. penat duk tahan. korang bayangkan la mcm dah nk terberak sangat2 pastu mcm susah nak keluar sebab tersekat so kena la teran sekuat hati kan. tu la yang aku buat.rs time ni mcm ada air mata y keluar. air mata pertama y kua setelah masuk PPUM. hebat kn aku hahaha :P

"okay, bagus awak ni.. teran lagi kuat2"

sampai nafas abes, aku kumpul kekuatan then teran lagi sekalik...ms ni doktor pon dah masuk...semangat tul dorang duk puji2 ckp aku bagus ms aku duk meneran, xtau la nk amek ati ataupun mmg aku bagus hak2.

tapi y kelakarnya, ms ngah teran tu, aku mcm dpt rs la ada benda y tersekat di situ utk dikeluarkan. pastu duk terbayang kebesaran kepala baby y bakal menembusi laluannya..yang mana membuatkan aku rs cuak kejap hahaha. tetiba duk terfikir, eh muat ke? boleh kua ke? kang koyak cmne?

HAHAHAHAHAHAHAHAHA

boleh x time genting mcm tu boleh fikir, and aku mcm terstop teran kejap. bukan stop tp memperlahankan tahap teran kejap. gila kan? 

pastu doc ada ckp2 something y aku x berapa nk phm so ak tnye blk.

"saya kena teran ke tahan ni?" 

hahaha xtau nape rs mcm kelakar pulak bila ingat2 blk...

"kalau x rs sakit jgn teran, bila rs sakit br teran"kata doctor

dan2 pulak tangtu jugak rs sakit, apa lagi, aku pun teran la sekuat hati. rs la mcm kepala da keluar, pastu doctor ckp, teran lagi skalik. aku pun teran lagi skalik, doc tarik keluar baby. aku nampak baby keluar dan berada betul2 depan aku. boleh nampak la sbb dah terkangkang cmtuu kan. fuhhhhh lega betul rs.

doktor angkat baby then tunjuk kt aku, tnya laki ke pompuan. sambil senyum + gelak sket aku ckp pompuan. rs mcm baby x nanges lagi time ni. 

"11.53 PM"kata nurse yang pegang baby* dalam 20minit la ak duk lam labour room sehingga baby keluar

then nurse cakap, nak bersihkan baby dulu br dtg balik bg kt aku. ms kt dlm bekas time nurse masukkan wayar nk kuarkan air kot dlm mulut baby, lepas tu baby mcm terbatuk2 kot, pastu nanges. 

alololo~ ms ni rs mcm bahagia sgt. dga suara anak sendiri. 

to be continued...

Apr 20, 2013

choosing baby's name is not easy-part2

at 10:50 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

haaaa post yang sudah lama tertangguh....baru berkesempatan nak sambung ni. kita lupakan dulu detik-detik cemas itu...

ingat lagi x cabaran dan dugaan nak memilih nama baby? lupa? xpe2, nah sila jenguk part 1 di sini. 

suatu hari tu, aku teman hubby pergi jumpa kawan dia, orang egypt yang bahasa ibundanya al-lighatul a'rabiah...

pungpangpungpang dorang borak, aku sengih2 macam kerang busuk sebab susah nk paham english mamat hensem tu ... sehinggalah hubby gtau dia yang ktorg ni ngah expecting our 1st baby. pungpang2 masuklah bab nama anak.

dia pesan la, nak letak nama anak ni make sure nama yang bagus, yang ada makna..sebab tu nama yang orang akan panggil seumur hidup..

alang2 tok guru depan mata, kami tanya la few names..apa maksud nama2 tu.. antara yang kami tanya

qaisara. sebab dalam buku maksudnya permaisuri. tapi mamat egypt tu cakap nama tu xde makna in arabic. nama tu sebenarnya nama seoarang raja di negara barat sana...bla3

danial : walaupun dikatakan nama seorang nabi tapi mamat ni cakap nama ni banyak keluar dalam bible sebenarnya

durrah : permata. kami tahu makna yang ni tapi kami tanya, boleh ke kalau kami nak tambah jadik durattun bila nak tambah nama lain kat belakang. contoh durattun ain. then mamat tu tanya balik kat ktorang, "ada makna ke kalau tambah mcm tu? mana boleh suka2 hati je tambah2 sendiri kat sesuatu perkataan. sebab in arabic da jadi xde makna..

and so on....

perbualan malam tu buatkan aku terfikir sejenak. bukan mudah nak cari nama yang sesuai, yang betul2 mempunyai makna. kadang2 kalau google je kat website berlambak2 keluar nama yang indah2 tapi sebenarnya makna tu xde pun dalam bahasa arab..ataupun nama tu sebenarnya dalam bhs lain, yang membawa makna entah apa2.

hmmm...

sehinggalah our baby lahir, masuk hari ke 6 pun kami masih bertungkus lumus cari nama haha. lagi menyukarkan kata muktamad sebab aku dan hubby x sependapat. yang mana aku berkenan, hubby pulak x berkenan..dan begitulah sebaliknya..

bila hubby kat ofis, aku ngan akak aku cari2 nama yang rs berkenan. jumpa la satu. tapi turn out hampir sama ngan nama anak saudara hubby. nk buat cmno, anak sedara saje dah 23 orang. maunye x sama kan

dan hubby berkeras nak letak nama starting with D, no matter what. bila cari2 tak banyak nama starting with D. pastu tambah lagi, nak 2 nama pulak. nama depan D, nama belakang Z..hadoiiiiiiii...so , suruh hubby carikan sendiri nama..sebab dah nak kena pergi daftar buat surat beranak, nak taknak kena setelkan malam ke 6 tu jugak..

nama 1st aku dah berkenan, nama yang start with Z tu aku x berapa berkenan. nak suh letak 1 je, hubby xnak pulak. carik punya carik, aku suh tukar je nama kat belakang tu. biar D tu kat belakang. letak nama lain kat depan. bila aku usulkan nama kat depan, hubby masih lagi xpuas hati. so aku biar je dia lagi sekali bertungkus lumus, mengadap buku senarai nama2 bayi, dengan laptop kat depan..mcm nak buat research apa je hahaha

akhirnya, dapatlah jugak nama yang aku pun malas nak fikir panjang dah, terima je la. plus, makna dia pun ok je. xde la complicated sangat. 

tapi ingatkan habis kat situ je.. ada lagi x selesai. sebelum tidur malam tu, aku tanya hubby, macam mana nak eja? nak tau dia jawab ape?

" alaaaaa, yang tu esok la fikir. penat dah ni cari nama "

HAHAHAHAHAHAHAHAHA

aku x sangka, memilih nama baby adalah sepayah ini untuk hubby. lepas pungpang2 beberapa kali, akhirnya kami berdua bersetuju dengan nama ini.

NUREEN DAMIA BINTI MOHD ANUAR


detik-detik cemas...#2

at 1:05 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum...

meh2 nak sambung cerita...kat mana ek? 

oohh tang bukaan 1 cm... hahahaha...

ok. tetiba teringat pulak masa masuk labour room , ketika student amek blood pressure bagai.. terdengar satu jeritan yang super hebat.. macam orang histeria gitu.. whaddaya expect? dalam wad bersalin kottttttttttttttttt.. haruslah orang tgh nk bersalin kan.

so aku tanya la kt student yang tgh buat check up kt ak tu.

aku : kenapa tu ? dia dah nak bersalin ke? 
student : tak lah, bukaan dia baru 5cm. tapi menjerit mcm org nk bersalin dah
aku : oooooooooo

ape perasaan korang bila berada di tempat aku??? yang bukaan baru 1 cm ni?? hahahaha.. sumpah cuak weyh...memang aku pasrah je nak menunggu bukaan smpai 5 cm dan aku berjanji kat diri sendiri supaya x meroyan ke-histeria-an mcm yang aku dga td. *smbil membayangkan kesakitan yang super hebat yang bakal aku rasa nanti T_T . GULP!

lepas dah setel semua, nurse bawak aku naik wad sebelum bersalin. masa tu lam kol 1-2 petang dah la. lepas dapat katil, nurse datang check baby's heart. check BP aku.. pastu pesan mcm ni 

" kalau sakit sangat x tahan, sakit laaaaaaaaaaamaaaa panggil nurse ek. tekan butang ni" 

sambil tunjuk satu wayar panjang yang ada butang untuk tekan di kala emergency. aku angguk2 aje la.

maka bermulalah kehidupan aku kat wad di PPUM. duk bincang2 ngan hubby, cmne ni? kalau bukaan lambat, seminggu ke abes la kopak dwet nak berbayor hak2.. barang2 sumer da dibawa naik ke dalam wad. sebab takut kena berkampung lama kan.

setiap kali student datang check baby's heart dorang akan tanya kekerapan contraction aku. mula2 aku xcatat sgt, bila dorg tnye aku berapa lama setiap kali sakit aku jawab la sakit 5saat kot, untuk setiap 7-10 minit. pastu dorg tnya ada sakit belakang x?

lama aku duk berfikir... nak kata sakit belakang, xrs sangat compare to sakit kat perut. so aku ckp biasa2 je. tapi sakit kat bahagian bwh kat tulang punggung. dorg cakap tu dah tanda2 sket

pastu setiap kali sakit aku mmg akan catat betul2 masa. siap guna stopwatch ok. time ni la br rs ada gunanya application tu hahaha. sebab boleh split so boleh tgk selang masa ngan bape lama sakit. rupa2nya bukan 5saat aku sakit. bila tengok betul2 dah dekat 20saat jugak kot!!

waktu melawat kol 12-2 petang dan kol 5-8 malam. maka aku baring la sorang2 smbil kira2 ms. dari 10 minit, contraction selang setiap 5 minit, sakit tu dlm 50 saat cmtu la...masih boleh thn lg la...so aku xde la nk tekan2 butang panggil nurse. sbb nurse pesan kalo sakit sangat br panggil. xde la aku nk cr psl kan ,kang xpsl2 kena marah haha

petang waktu melawat kol 5-8 kakak aku dtg lepak2 ngan anak2 buah. sambil2 menahan sakit yang bg aku masih boleh tahan, aku borak2 je la. kakak aku x berhenti2 tnye sakit ke x. aku ckp la sakit tp ok lg la...da bosan duk situ xbuat ape2, akak2 balik. ms ni rs sakit makin lama makin kuat. kadang2 berselang 3-4 minit. sakit pulak 1 minit.  da start rs sakit dr punggung smpai ke perut...TAPI seperti yang aku duk ckp kt diri sendiri, masih boleh tahan lagi.. 

lam kol 6 lebih akak2 aku blah dr wad, sebab dorg pun bosan kot duk dlm x buat ape2 kan haha. pastu maksu aku pulak datang melawat. time ni dah sakit makin kuat terasa. aku x sempat nk tgk gap masa dan berapa lama sakit sebab ngah borak2 xkan aku sibuk2 ngak tengok timing kan.. borak ..borak..borak.. maksu bagi nasihat, banyakkan berzikir, istighfar, solat sunat supaya dipermudahkan segalanya. dah nak abes waktu melawat, maksu n family pon balik. tinggal aku terkontang-kanting menahan sakit.. 

paling xboleh tahan bila solat. Alhamdulillah sepanjang aku pregnant, aku masih boleh solat berdiri, dengan sempurna. cuma bila time sakit mcm ni, nak sujud tu rasa mcm sakittt lagi kuat. kadang2 bila datang sakit tu menahan la time solat.

Niat di hati nak buat solat sunat, solat hajat tapi takut terganggu di tengah jalan sebab takut x dpt tahan. so aku just perbanyakkan istighfar, baca doa, zikir banyak2...makin lama sakit makin kuat, makin lama..setiap kali contraction datang, aku tengok timer...terus cakap kat diri sendiri "tahan ckyn , tahan.. seminit je sakit ni..lepas 1minit hilang la" mcm tu la setiap kali sakit dtg.tapi xberani lagi nak panggil nurse sebab masih boleh tahan kan..belum lagi rs nak histeria.

Dalam kol 11 mcm tu, contraction yang datang terus kuat. bukan perlahan2 mcm sebelum ni. selalunya dia dtg rs sakit slow sebelum menyengat dgn kuat then hilang. tp yang ni terus kuat. aku beristighfar banyak2. rs mcm hopeless gila time ni melainkan hanya beristighfar byk2, mengharapkan dipermudahkan oleh Allah.Aku bangun,niat di hati nak berjalan2. mcm akak aku dia cter, dia dulu bila sakit je terus berjalan2.aku mmg tak langsung.tp bila dah sakit sgt tu aku try nak jalan2, mundar mandir kt tepi katil, try nak duduk ats kerusi tp x boleh, rs mcm nak terkeluar dah baby haha 

lepas tu aku terus baring balik, masih lagi degil taknak tekan butang panggil nurse. tapi aku terpaksa mengalah jugak. tekan jugak butang tu. tapi nurse punya la lama nak datang. aku mcm nak meraung2 dah tapi belum histeria.hiperbola sket hak2. aku pegang katil kuat2 sambil bernafas tahan sakit. pastu nurse datang..

nurse : sape yang pnggil tadi? * bilik aku ada 4 orang..
aku : saya.. da xtahan sakit
nurse : da keluar tanda2 ke?
aku : terdiam kejap.. saya masuk sini sebab kua darah tadi..ada ke patut dia tnye soklan mcm tu? haha mana la aku tau.
nurse : ok, kejap ek

laaaaaaaaaama la pulak aku rasa dorang ni tak datang2. sempat jugak aku pergi toilet. ada darah kat panty. lega kejap hahaha.sekurang2nya aku x menipu haha sebab petang tadi darah macam dah berhenti keluar.

pastu nurse datang. check baby's heart, check BP. pastu dia suh bukak panty, nanti nak check bukaan. aku da cuak2. risau takut bukaan br bape cm tapi da xtahan kan. then nurse y nak check bukaan datang, check2 pastu diam je. dia suh aku bengkokkan kaki dan mengiring ke kiri. muka nurse tu xde perasaan je tau. 

haaaa sudah!! mati la aku kena marah.

lepas tu dia jerit2 panggil geng dia y duk lua agaknya. mesti nak mengadu ni, bisik hati aku..aduhhh..tiba-tiba dia jerit..

8cm!! 8cm!!

to be continued....

p/s : korang tak rasa aku merapek panjang sangat ke? hahahaha nanti aku sambung pulak ye hihi

Apr 14, 2013

detik-detik cemas...#1

at 8:46 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum...

sebelum luput dari ingatan, wpun ak rs xde ibu y akn lupa detik2 mendebarkan itu, marilah aku berkongsi cerita... bagaimana ia bermula...

masuk je bulan april.....aku dah berdebar2 menghitung hari...dah prepare mental n fizikal, kemungkinan bby kua awl 2 mgu..

kebetulan akak aku dr johor dtg duk sini. contact akak 2nd y duk umh akak 1st. kot la da blk johor. skalik xjd blk johor upanya...stay lg sminggu. tetiba2 je berkobar2 nk beranak hahaha. boleh la akak ak jaga seminggu b4 blk pantang kt umah mak mertua kt ganu..dan2 gtau supervisor kt ofis, rs mcm nk beranak mgu tu jugak, tp nak baby kua weekend haha. dorg saje gelak2 smbil pesan, kena ckp kt bby la suh kua awl. gtau hari bagai.

start hari khamis kot.. aku mula berckp2, pujuk2 bby kua hujung mgu tu haha. hari sabtu (6 Apr) tu seharian aku tgu, mana la contraction ni x dtg2, tdo pn xlena tau..agak kecewa di situ..:P sabtu tu lepak umah akak sulung smpai tgh mlm. blk umh smbung pujuk bby suh kua mgu tu jugak haahahah.. gila kan?

hari ahad (7 Apr) tu ak bgn super duper lmbt, bgn dr katil la maksudnya.. tdo2 ayam smbil pujuk2 bby. time ni ada la 2,3x rs sakit sket time nk luruskn kaki kanan. rs tegang je kt bhg perut belah kanan. tp buat bodoh je sbb dulu pernah gak rs.

agak2 da bosan guling2, ak bgn dr katil nk mandi. tengok2 ada kesan darah ngan lendir kt panty liner. adakah ini petanda? jeng3....terus gtau hubby da kua darah. duk pening2, fikir2 terus call akak tnye nk kena g hospital terus ke? sbb xsakit pape pon...

akak ak punya la haa, suh g terus hospital. katanya xlama dah tu. ak ckp nk mandi pn dia xbg..tp sebab ak degil, so ak mandi la dulu. kemas2 apa y patut... y belum masuk kete lg...

pastu akak sulung call. tnye itu ini, nk g hospital mn. kami mmg x boking mana2 hospital. bajet nak terjah hospial sungai buloh je. tp akak ak ckp better pg PPUM je. dekat pon dekat ngan umah. ak risau gak, takot penuh, dorg xnk terima...tp gamble je lah. 

ms ni da start rs sakit tp selang 30 minit. ms ni keberatan nk g hospital. sbb slalunya org ckp selang 5-10 minit cmtu br pergi...tp fikir positif.. sbb da kua darah kan..

y klakarnya, ms sakit lam kete hubby x bg bercakap sbb takut x jumpa jln. hubby da start panik tu bahaya. kang sudahnye terberanak dlm kereta haha

smpai kt PPUM, xtau nk gtau cmne bila org kt kaunter tnye mcm2 haha

ye, boleh kami bantu?
> erm... sy nk check, arini ada kua darah..

awk booking x?
> tak

plan nk beranak kt hospital mana?
> xtau..plan sini ngan sg. buloh.

eh awk ni, nk bersalin pn xtau ke.. ? 
> .........

dah brape mgu? bila due date?
> 37 mgu, due 24 apr

lps check2, nasib baik boleh diterima masuk sbb lg 2 mgu due date..

tapi once dah msk wad, xboleh keluar sehinggalah bersalin..maybe hospital lain ok tp polisi kami cmtu
> ok...

lepas tu aku diberi bj hospital utk ditukar, then masuk labor room utk checking ..

masuk la nurse, student, houseman(?) dan doktor silih berganti amek keterangan dan details... lama jugak lah....

pastu bila smpai part nak check bukaan tu aku dah seriau.. org duk cter2, sakit katanya. tapi tetibe je dah siap hahaha.. tapi agak mengecewakan . nak tau kenapa? sebab doktor cakap  bukaan baru 1cm!!!! hahaha

lepas tu aku dipindahkan ke wad sebelum bersalin..dalam hati duk mengira2 dah. bape hari la agaknya kena duk sini sebelum bersalin. orang lain dtg at least bukaan 2cm pon ada yang smpai seminggu. aku y 1cm ni cemano?

to be continued.....

Apr 10, 2013

push..push..push! tarraaaaaaa!

at 12:54 AM Comments Links to this post

Alhamdulillah dah selamat melahirkan bayi perempuan pada usia kandungan 37 minggu 2hari.
7 April 2013
11.53 pm
2.375 kg

Nanti saya cerita detik2 cemas itu kekeke

p/s : saya berjaya pujuk baby keluar awl. hehehehe

Apr 2, 2013

Baby, cepat2 keluar plis!

at 10:58 PM Comments Links to this post
Assalamualaikum!

macam dah xsabar2 kan nak beranak. bajet dah cukup bersedia la tu mental dan fizikal..

kalau dulu xtau nak prepare ape, skang semua barang dah masuk bonet kereta..

kalau dulu xtau contraction tu mcm mana, skang mcm dah boleh agak...cuma kena gandakan sket kesakitan tu ketahap yang xboleh dibayangkan..

mana tak nye, haritu masa ngah elok duk lam toilet nak lepaskan hajat, tetiba rasa sakit yang luar biasa kat situ. tergenggam jugak la tangan ni menahan sakit. dalam hati terus terfikir, macam ni la kot rasa nak bersalin..tapi yang aku rasa ni mungkin la baru mcm bukaan 0.1 cm kot.hak2. cuba bayangkan bukaan 10 cm nanti sakit mcm mana. fuhh! x terjangkau dek akalku..

pastu malam tadi tetiba rasa x selesa sangat2 time tidur. mula2 rasa macam kebas/bengkak kat jari2.  selalu orang rs kat kaki kan, bengkak..darah x mengalir ke kaki.. tapi aku pulak rs kat tangan. mmg xselesa betul. kaki x pulak sebab tiap2 malam urut sebelum tidur.

lepas tu menggagau celup lam besen ada air. asalnya air tu utk basahkan tuala papa demam. last2 aku rendam tangan, hilang la sket rs sakit tu. tp last2 abes sebesen tumpah atas lantai sebab aku tertidur sambil letak tangan lam besen hak2..

tambah pulak ngan baby meragam dalam perut x bagi can langsung aku nak tidur mengiring, kiri ke kanan ke langsung x boleh.. selalu kalau lapik bantal kat perut boleh la mengiring sket. tapi malam tadi memang x bagi can. kena tidur terlentang la.. maunye x sesak nafas. rasa tersekat. so x berapa nak lena la mlm tadi.

bangun pagi2 tadi terus cakap ngan baby.. suh baby kua cepat2 hahaha. br xselesa tidur sket da xtahan nak suh baby kua.. belum tau lagi azab nak bersalin mcm mana kan. wuwuwuwu

apa2 pun semoga semua dipermudahkan.kwn sy dah selamat bersalin. dia mmg due 2mgu awl dr sy. maksudnye sy pn 2 mgu lagi ke? ataupun bila2 ms je dr skang?

fuhhhh. mari berusaha!
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea