May 29, 2013

Mari lah mari....

at 3:47 PM

Pergi mengundi..eh bukan2 hehehe

Assalamualaikum!

Blogging la jap sementara damia tdo tuh.
Baru lepas jemur kain, yang dah siap dibasuh sejam y lepas.

Yeah, everything is changing around us. No more time to lepak2, bermalas2an, tangguh menangguh. Yang ada cuma curi2 ms utk buat kerja rumah. I really need to learn how to do multitasking.  Phew~

Rutin harian da berubah, sejak2 dah balik umah snirik. No more tokma, che ngoh nak tolong tengokkan damia sementara aku nak mandi atau nak makan, malah nak ke tandas sekalipun.

Sumer kena pandai curi masa.

Pagi2 damia akan bangun, lam kol 6-7am cmtu. Time ni selalu mata dah segar-bugar selepas menyusu. Damia selalu menyusu lama, 15-30mins. Sometimes up to 45mins. Smpai la dia tertdo.

So dalam kol 8lebih cmtu kena siapkan lah air panas segala utk mandikan. Sebelum dia terlelap balik. Damia selalu mengamuk kalau lepas mandi , time baringkan dia nak pakaikan barut n pampers baju segala. Meraung2 macam kena gigit semut je. Lepas tu damia akan tdo smpai la kol 1030@1100 cmtu.

*kena stop jap damia da terjaga dr tdo.

4jam kemudian.....

Br boleh smbung.*sigh

Eh nk ckp psl benda lain tp dah jauh menyimpang ni. Sebenarnya nk cter psl stok susu. Lagi seminggu lebih je nak start keje blk tp susu x buat stok langsung lagi. Br nk start ni hak2

Tp saikin susu mcm x meriah sgt. Kalau time pantang dulu kdg2 smpai bsh baju susu keluar. Skang bukan stakat basah, pam bagai nk rak pon br kua setitik. Haihhhhh susah hati pulak.

Setiap kali pam dpt la 2oz/sesi. Masalahnye sekali sehari je pam. Awl pg lepas damia tdo lepas mandi tu.selalunya time ni dia tdo lama sket. Tp bila da start terjaga da susah nk tdo lama2 sbb skang dia selsema. Mula la menangis2.

Jangan kata nak pam susu, nak mandi makan bagai pon termengah2. Pastu asal baby bangun je sua susu. Bila nak pam? Harapkan bangun awl2 pg je la. Tu y liat hak2. Start mlm ni je lah. Agak2 sempat x 100oz ni? Xyakin pulak haha

Bila sebut susu kurang, ramai y tawarkan supplement mcm2 nak banyakkan susu. Buat ms skang, ak mcm mls nk bergantung kat supplement. Makan gitu je. Org ckp kena mkn sawi, lobak putih, air horlicks , minum byk air msk utk bykkan susu. Kena try nih. Harap2la berjaya susukan damia smpai 2tahun.kalau x keje xpe, tp sbb keje y kena buat stok nih. Huhu

Ada idea lain x selain mkn supplement?

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea