Jul 7, 2014

Antenatal checkup at PPUM

at 9:50 AM

Assalamualaikum.

Maka hari yang ditunggu2 tibalah jua. Lepas tempahan bersalin 2bulan lepas,semalam 1st appointment with doctor.

pagi yang x berapa awal sgt,pukul 830 sampai ppum. saje bermalasan sebab lepas sahur tadi duk sibuk masakkan makanan anak dara i hihi

sampai je terus ke kaunter pendaftaran bhg antenal klinik di tingkat 2. dapat no da awal tapi tetibe baru terperasan borang x isi lagi. i've never been so unprepared like this before!*facepalm*

lepas kena panggil alamatnye kena skip isi borang la dl. hampes betol. pastu duk pening nak terjah kaunter ke amek no baru. last2 ambil no baru malas nak cari pasal di bulan puasa. maka menunggulah giliran yang sepatutnya awal tadi.

kemudian kat kaunter, bagi borang,ic sendiri dan salinan ic suami kalau xdtg sekali. bayar yuran pendaftaran RM31 kemudian kena pergi bayar tempahan bersalin RM500 di kaunter pendaftaran kat luar sebelum masuk bhg bersalin.

lepas bayar tunggu kat ruang klinik y banyak2 kerusi sebelum nurse panggil untuk timbang berat,urine test, tinggi, bp dan lain2 y diperlukan berdasarkan rekod antenatal checkup kat kk.

disebabkn ak x pernah lagi minum air gula,maka wajib utk ambil next appointment untuk kepastian. adeh kena jugak akhirnya. nanti kena bayar RM13.50.

lepas tu, kena berkumpul dengar ceramah sementara tunggu kena panggil. banyak ilmu dapat dan perlu refresh balik dlm ms 2bulan! hohoho

tunggu punya tunggu kol 1230 cmtu baru jumpa doktor. xbyk pon benda baru sbb all details doktor ambil dr buku merah kk. pastu tnye da buat scan ke belum. ak ckp  buat 1st masa 2bulan dl je.

maka kena buat appointment next 6minggu before due kalau xsilap,dorang duk sebut 6mgu je manjang. abes jumpa doktor kena pergi balik kaunter pendaftaran mula2 skali tadi untuk set next appointment.

lepas tu kena turun tingkat 1 kat bhg scan utk buat appointment. nanti kena bayar RM20 untuk scan.

akhirnya setel sudah. bayar parking rm9!!!huhuh
total habis arini

yuran pendaftaran rm31
deposit tempahan bersalin rm500
parking rm9

total=RM540

sehingga berjumpa di appointment seterusnya.

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea