Aug 29, 2014

Detik-detik cemas #2 v2.0

at 8:35 PM

Assalamualaikum

sambung dr entry lepas.

kami pun bergegas ke ppum. sbb booking kat sana and dekat ngan umah mahupun opis.

and the pain come and go every 10mins. i was shocked n panicked actually sbb ms damia dl at least rs setiap 30mins lps sedar trn darah a.k.a bleeding.

tp buat rilek je g ppum. smpai dpn bhg kecemasan hubby suruh ak msk dl.ak pulak berkeras nk suh dia parking dl pg sama2 haha. sbbnye dl msk2 terus kena salin baju msk labor room. sape nk pegang handbag segala bagai ni kang haaaa. maka hubby terpaksa akur n pusing blk pg parking haha. at least kalau ada ape2 xde la ak cuak kn. kot dibuatnye sakit xleh nk berjalan ke time ngah jln sorg2 x ke haru. no no no i want someone i know beside me at that time. ha ha ha alasan xleyh blah.

lepas parking, sempat suruh hubby beli breakfast dl. takut nnt kalau dibuatnye kena masuk labor room awal da xboleh makan minum.da la belum telan apa2 lagi dari pagi.pastu dengan rileknye jalan terkedek2 pg tingkat 3: wad bersalin. gtau nurse kat kaunter dtg sbb bleeding. pastu kena soal selidik dulu. booking ke x. serah kad biru. tnye byk mana bleeding. sakit contraction ke x.brape lama sakit etc.

lepas tu dia suh naik tgk 4 pulok. aik?? pelik pulak sbb dl terus kt situ. tp xpe kita ikut je lah kn. hubby kna pg daftar dl kt bwh. ak pulak kena tukar ke baju yang disediakan. lupa pulak y ms hubby pg bli breakfast ak pg toilet lg skalik sbb masih kompius ngan rs nk berak haha. kang tiba2 kt labor room terberak cmne? malu la ai haha. tp xberak pon. rs je kuat.

pastu ms nk tukar bj tgk2 da xde darah. td da tukar panty liner. terus rs cuak sbb takot dorg ckp ak gelabah je lebih haha. yes i am! takot benor kena marah.

lepas tukar baju, baring dlm wad y kosong tu.tenang je suasananya.xde la nmpak keadaan kelam kabut sbb da asing sumer wad bersalin,sblom n selepas bersalin. HO ngan nurse pasangkn segala bagai utk CTG. pastu mcm biasalah soalan2 wajib.xyah la ak senaraikan satu2. byk kottttt. cuma tang warna darah tu ak kompius hahaha.warna pn xtau nk describe cmne.terpaksa guna warna y ada di sekeliling hak2. fresh blood or warna coklat?besar maknanya bg mereka.kalau warna coklat tu maksudnye show.da ada tanda2 nk bersalin. kalau fresh blood takut ada mslh ngan uri etc. sampai kn dia tnye sama x mcm damia dl. br la jelas.pheww~

lepas 30min CTG, dorang stopkan. ms ni ak xlepas2 mata pandang jam. sbb rs sakit setiap 7-10min jugak la. tp dorg xcheck lg bukaan berapa. tgu MO y bertugas. penat jugak tgu sambil2 tahan sakit tu.

doc datang. buat VE. 4cm. jeng jeng jeng kena masuk labor room. lega sbenarnya bila dga da boleh msk labor room n da tau bukaan 4cm. sbb damia dl ak hanya tahu 1cm pastu terus 8cm berkejar ke labor room.

disebabkan ak br 36mgu, doc ckp ikot flow je. xnak pecah air ketuban ke ape.tgu je bila bby nk kua. kalo nk kua esoknya pn xpe bia baby besar sket.ms ni berat bby baru 2.75kg berdasarkan hasil scan sehari sblomnya. disebabkan xcukup bulan, dorg amek darah sket kt tgn. 1st time kna amek kt situ sakitnye la hai. pastu jarum tu dia bia sbb nnt nk kena masukkan antibiotic sblom bersalin.

sebelum keluar, nurse pesan suruh ke toilet, makan minum segala. sbb bila dah msk labor room xleyh buat dah sumer tu. nasib baik bli roti. maka ak mkn2 dl n pg toilet. lepas tu nurse suruh pg mintak2 maaf ngan suami kt luar haha.

pg jumpa suami. ms ni da xleyh duduk. makin sakit rs. bila nk duduk tu rs mcm nk terkeluar segala isi perut. mintak maaf ngan suami,mintak doakan supaya dipermudahkan. suruh suami call sumer y berkenaan bgtau ak da nk msk bertarung ha ha ha.

kemudian, nurse datang bawak kerusi roda dan tolak ak ke wad bersalin.

dup dap dup dap.

berdebar kan?hahhaha.ak lek je sbb br 4cm kan haha.

to be continued~

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea