Sep 18, 2013

Cerita damia tidak sehat

at 3:08 PM

Assalamualaikum!

Lagi dugaan bila dah ada anak.

Minggu lepas,  to be exact ...hari khamis. Masa ni damia da start batuk2 dgn agak kerap. Started 4days earlier actually, but just mild cough. Not serious pun.

Then damia terjangkit pulak selsema plus demam dari baby y m.su jaga jugak. Hari khamis tu badan da panas sket2. Tapi xlebih 38 lagi. Menghampiri 37 cmtu. Masa on the way balik, jem lebih drpd biasa sebab kebetulan mamanya kena balik lambat, CFO JAPAN dtg visit sini so mewakili teammates y lain jumpa ramai2. Lam kol 530 br kua ofis. 630 la br smpai umah maksu. So jalan jem la menghala ke shah alam dr pj.

Nak balik pon jem, lama sikit dalam kereta damia dah meragam. Hokhekhokhek je sepanjang2 jalan tp belum nanges. Agaknya dah xtahan, plus xsedap badan, plus mengantuk lagi...tinggal beberapa meter je nak smpai parking damia menanges semahunya.  Bia lama2 pun xsmpai hati. Duk jerit2 mcm kena dera tu, mamanya stop tepi angkat kejap. Dia memang lepas geram abes2 la kat mamanya.

Mamanya letak jugak lepas tu sebab dekat sgt dah ngan parking. Sian dia duk nanges2, bila angkat terus senyap lepas dah parking sumer. Ingatkan abes cter kat situ la.

Naik je kt umah,  sebab dah ngntok sangat minum susu kejap terus tidur. Atas riba la. Lepas 10min nak letak bawah dia nanges gila2 balik. Agaknye dia ingat mamanye nak letak bawah mcm lam kereta xmau kena tinggal kot. So tidurkan balik. Agak dah lama sket, bila nak letak bawah terus nanges gila2. Nak pergi ambil papanya pun muri dah.

Badan macam makin panas. Check suhu 37.7 then 37.9. Tunggu papa balik, dah pukul 9 malam. Nak pergi hospital umra tapi doktor kanak2 smpai kol 9 je so ktorang xpegi la.

And damia langsung xboleh letak, mesti nanges. Nak tidur atas mama je. Menyusu pun xnak. Last menyusu kol 8 pm. bila terjaga sket pon terus menanges kena amek dukung. Bila bagi papa, terus hulur tangan nak datang dkt mama. Papa xleyh usik langsung. Nak letak kain nak tuam bdn pon menjerit marah.

Masa ni Allah saja yang tahu betapa runtun dan luluhnya jiwa raga mama. Menitik jugak la air mata tengok anak macam tu.

Sampai kol 12 pon xleyh tdo lagi. Bagi ubat, sambil nanges2. Bagi susu pun guna picagari sebab langsung xnak menyusu. Direct or botol sumer xnak. Paksa jugak bagi guna picagari wpun dia duk nanges2. Sbb xmenyusu langsung. Perut mesti kosong.

Sampai lah kol 2, mama baring sambil peluk damia. Tidur sambil peluk kemas2. Barulah damia lena.... tapi terjaga balik kol4 nanges2. Kena bangun dukung bagi dia ok, da start nak minum susu. Lepas minum damia tidur balik smpai la ke pagi.

Lepas tu baru dia menyusu seperti biasa. Tapi badan masih panas. 37.9. So decided utk pergi klinik jugak. Sebelum pergi bagi ubat demam. So turun la sikit suhunya. Tapi Kat klinik umra tu dia lah yang paling bising membebel2. Alhamdulillah maksudnya dia ok. Xde la lembik ke apa.

Jumpa doktor,  check sumer2.. xde problem. Cuma masalah biasa mungkin sebab terjangkit ngan baby aritu. Kena tunggu lepas 3-4hari kalau x elok kena datang balik.

Sekarang dah masuk hari ke 6. Demam dah hilang. Cuma batuk je lah ada sikit2. 2,3 harini asyik muntah2 je bila pagi.  Hopefully semua kahak keluar. Macam dah makin ok. Tapi malam tadi asyik nanges je bila erjaga nak menyusu . Xselesa sebab hidung tersumbat kot. Tapi ada part y kelakar. Nanti lah cerita hehe

hmmm....Macam2 dugaan bila dah ada anak. Sekarang baru paham perasaan seorang ibu mcm mana. Mesti arwah ma jaga ktorg mcm ni jugak. Bila anak happy,  mamanye paling happy.  Bila anak sakit, mamanye tumpang sedih.

Semoga kami tabah menempuh hari2 mendatang.

Mama sayang kamu ketat2!

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea