Jun 14, 2016

Overdue day 2 - membrane sweep?

at 6:48 PM
assalamualaikum

Despite having only 2hours sleep, aku bangun dengan semangatnya untuk check up. Dengan harapan akan ada apa-apa yang menarik akan berlaku harini.

Le hubby ikut sama sebab dia pun berharap ada sinar harapan harini haha. Nampak sangat ktorg dua2 dah exhausted. Xlarat dah nak tunggu baby 😫😫😫

Sampai ppum agak lewat dari biasa;9am. Ada 15 orang before my number but it turned out OK. Sebelum ni maunya sejam nak menunggu no saja.

Kemudian seperti biasa pergi buat urine test, hb pressure and ambil berat. Ohh I love ppum sebab penimbang menunjukkan penurunan 0.5kg berbanding penimbang kk. I trust this one more 😜😜😜

Lepas siap semua tu nurse suruh naik tingkat 4 siap2 buat ctg dulu baru jumpa doktor. Naiklah daku bersama hubby. Kena baring atas katil dibalut alat nak kesan jantung baby Dan contraction. Baring lah setengah jam terkulat2 😪😪😪

Daripada ctg tu nurse cakap ada la contraction setiap 10 min. Mungkin baru 1cm / 2cm. Bawa turun result then wait for the doctor.

Dalam pukul 11 mcm tu jumpa doktor. Dia terang2 sikit pasal Overdue... how many days normally kena paksa bersalin etc.

Then dia offer untuk buat membrane sweep; sapukan something with finger to stimulate the hormones kind of thing. Haha. This is my first time. You can read what i found about it later hehe.

Doktor cakap ada patient yang within 24hours dah bersalin after buat tu. Ada yang after 1 or 2 days. So disebabkan ak dah malas nak menunggu makanya buat la jugak.

Kemudian doktor bagi 10days extra after due date sebelum dipaksa bersalin; which means 7days from now. By 21/06/2016, kalau xde pape aku kena serah diri kat hospital jam 730 pagi huhu.

Memandangkan doktor nasihatkan aku jalan banyak2, lepas tu terus pergi borong baju raya untuk kami empat beranak 😄😄😄

Balik rumah terus pengsan.

Ok baby, mama give you 7 days more. Please come out soon ya 😚😚😚

membrane sweep

A membrane sweep is a way of trying to bring on labour to avoid going too overdue. It'll be the first step your midwife or doctor offers, before other methods of induction, to get your labour going. Your midwife or doctor will carry out the procedure.

Babycentre
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea