Jan 10, 2012

my 1st BUKU MERAH

at 7:04 PM
Assalamualaikum.

Setelah sekian lama menahan sabar, akhirnya harini mama berjaya pergi buat BUKU MERAH y pertama mama. yelah, baru 1st pregnant kan hehe. tapi buku ni kaler pink, bukan merah ponnn. pelik lak panggil buku merah. maybe makcik2 dulu susah terus cakap je nama merah kan. hahaha sebok pulak aku ni psl buku merah. 

eh kejap aku kejap mama. ahakz..

so, harini pagi2 lagi mama kua tumpang papa on the way nak pergi keje. papa drop kat klinik desa kampung jawa sebelum pergi keje. papa xleyh nak teman sebab petang papa cuti nak hantar mama g interview.

ni kali pertama pergi so tak tahu sistem macam mana. sebab bukan macam klinik y canggih manggih kena amek nombor, tunggu kena panggil by machine, ada nomber tertera kat kaunter n setiap bilik doktor kan. kat klinik ni sangat kecik, doktor pon ade hari selasa je. memula pergi kat meja depan skali cakap kat nurse tu nak buat 1st check up, nak buat buku merah. so dia amek ic n alamat rumah. dia buatkan buku merah baru untuk mama.

time dah pukul 10, mama menunggu dan menunggu. nombor giliran 54(ada rupanya mnombor hehe), tengok2 orang check ada lam 20 org kot. penat duk tercongok, akhirnya pukul 1130 baru nama mama kena panggil. time tu tinggal lagi 3 org je. isi butir peribadi kat muka depan buku merah. nurse tanya bila last menstrual period untuk estimate due date ngan usia kandungan. rupanya nurse pun guna pregnancy calendar macam y mama dpt masa beli pregnansy tect DIP N TELL kat guardian aritu. terus dpt bila tarikh dua date, usia kandungan, berat bayi n panjang bayi y normal. so xde info baru untuk mama. tapi berbeza skit ngan apa yang mama kira ikut internet. tadi nurse bagi due date 28 august 2012. y mama buat 26 august. tapi due date ni selalunya +- 5 atau 7 hari. usi kandungan mama kat internet 7w2d tapi doc tadi dah tulis 8w. mana2 jelah. nanti dah scan baby baru bleh tahu usia sebenar n bleh tau tarikh betul due date. tapi papa dah sibuk suh mama tahan smpai 29august sebab nak sama ngan  harilahir papa. hahaha

lepas isi2 tanya background mama pasal penyakit, psl background fam mama terus siap then pergi amek darah check HIV. tapi bezanya dia amek darah bukan mcm cucuk time nk buat ujian HIV  untuk kawen dulu. ni memang betul2 amek darah ada lam dalam 1inci panjang jarum tu. xreti nk describe haha. tapi sgt sikit la. and xsaket sgt compare ngan masa nk amek wt ujian HIV dulu.

kemudian kena timbang berat. xberubah.masih 45kg. amek tekanan darah.lepas tu buat uritest. y ni mama xtahu untuk apa. dah la pagi sebelum kua umah dah masuk toilet, jenuh duk lam toilet sebab urine tanak kuar hahaha. ingatkan nk pakai byk sekalik nurse tu celup kertas mcm lam pregnancy test tu je. tapi mcm bukan sebab bila celup kuar warna biru kehijauan terus dia buang dalam tong sampah. mama xsempat nak tanya. nurse pon x gtau. 

lepas tu  jumpa doc. doc tanya soklan sama mcm nurse pasal penyakit. doc check jantung kejap. pastu suh wat scan. lepas tu terus tutup buku nak panggil next person. nasib baik mama sempat tanya cepat2 pasal bleeding petang smalam. doc cakap its normal kalau sket je. tapi kalau byk warna merah kena terus pergi klinik. lepas tu terus abes.

tak cakap pasal makan, pasal alahan, pasal pening n pasal segala2nya. mama expect doktor akan bagi nasihat sedikit sebanyak sebab ni 1st pregnant bagi mama. tapi entahlah, sebab doktor dah lapa kot sebab ulang2 tanya tinggal bape pesakit kat nurse before that, lepas check ktorg bertiga terus angkut handbabg kua klinik.

so next appointment 8 feb pulak. nurse suruh pergi wt scan 17feb masa kandungan mama 14weeks. sooooo.........macam tu jela cerita nak buat BUKU MERAH. mommytobe di luar sana dah buat buku merah keeee??????/ hihi

p/s : tadi mama yakin sangat ngan nombor kad pengenalan papa, skalik salah upanyaaaaaaaa hahahaha. nanti nak betulkan balik hihihi

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea