Nov 22, 2010

sesi kaunseling sebelum kahwin

at 9:08 PM
sesuai dengan perkembangan teknologi dan zaman yang dah bertambah maju ni, majlis2 seperti merisik bertunang, akad nikah dan bersanding pun maju lah jugak, selari dengan peredaran zaman. sekarang ni orang bertunang dah macam orang kahwin aje majlisnya. kadang-kadang kos nak bertunang pun menelan belanja puluh2 ribu. jangan buat2 terkejut sebab memang lah ada. memang nilai tu affordable untuk orang yang berada, tapi still its a big amount la bagi aku.

lepas tu sekarang masing-masing tak nak kalah. semua dah nak jadik ikutan. bermula dengan video wedding fairytale, photoshoot pre-wedding syed mudzaffar , video wedding pengantin terjun kolam, video save the date elyana dan macam2 lagi lah yang aku tengok. memang terus mencetus pengaliran adrenalin dan neuron2 untuk merasa jeles. rasa macam nak buat. rasa nak jugak.nak jugakkkkkkkkkkkkkkkkk. T_T

tapi dalam masa yang sama, aku banyak kali beritahu diri sendiri. mereka tu mampu nak buat macam tu. biarlah. kau pun mampu tapi kena la ikat perut lama sikit, kawen pun lambat banyak lah jadiknya.hahaha aku taknak lah nanti aku kumpul duit 30-40 ribu RM semata2 nak macam mereka, orang datang majlis aku puji melambung2 bagai nak rak tapi hari esoknya nak menghadapi hidup baru tu orang dah x amek kisah dah.

so, kau jangan terpengaruh ye cik adik. just plan apa yang ada dalam kepala kau, sesuai dengan keadaan diri kau dan keluarga kau. kalau orang datang nanti nak cakap wedding tak gah pun xpe, janji kamu puas hati dengan apa yang kamu mampu lakukan. masing2 ada pendirian dan pandangan sendiri.

ini termasuklah dari semua aspek. baik barang hantaran, duit hantaran, kenduri kahwin, pelamin, baju pengantin dan semua sekali. bila kau tengok orang bagi barang hantaran mahal-mahal, kau pun terketar lutut nak cari jugak. bila kau dengar ada orang letak duit hantaran 20k , jangan nak demand lebih2 nak jugak walaupun kau tu belajar oversea.kalau orang lain kenduri jemput 1000 orang sewa dewan, kau kena paham macam mana konsep kenduri kahwin kat kampung. masing2 ada pro & contra. 

orang nak mengata nanti biarkan lah, sebab lama nanti mereka senyap. yang penting kamu bersederhana.

ok, tamat sudah sesi kaunseling terhadap diri sendiri! haha

p/s : bagi aku bukan kos paling mahal patut dibanggakan, tapi kos paling murah yang kamu boleh kejar untuk dapatkan kepuasan majlis yang maksimum. betul x?

p/p/s : yang lebih penting, hidup selepas berumah tangga
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea