Jun 2, 2013

Alahai si ibu muda

at 12:39 AM

Assalamualaikum!

Pengalaman sebagai ibu muda cukup menyeksa jiwa raga okeh.

Mmg aku akui, aku xde pengalaman pon bab jaga2 anak kecik ni. Seumur hidup xpernah pun besarkan baby, basuh berak baby, tukar lampin baby, mandikan baby dan semua yang berkaitan ngan baby. Anak sedara baru 4 orang. Masa dorg lahir aku duk di perantauan lg. Balik2 dah boleh tgk dorg senyum berjalan2 dah. Kalo nanges ak bg la kt mak2 dorg haha

So bila dpt ank sendiri ni, semua ok je kalo baby x menanges kan. Tapi kalo nanges xmo senyap? Haaaaa cemane?

Pengalaman pertama y mencemaskan.

Mgu lepas da gerak blk umah snirik dgn hubby. Ikot gua musang. Otw, baby nanges meraung2 serba xkena. Asalnya tdo, tp kol 9 mlm tu aku kejutkan sbb nk bg susu. Dah 3jam tdo kot2 la lapar. Damia kalo tdo lam kete mmg xsedar lah. Ngan ekonnya. Bila da bangun, baby meragam lepas menyusu. Tambah2 ngan jem, baby pon jem, mama pon ikot jem skalik. Smpai kol 12 cmtu berhenti kat rnr gombak. Nak check n tukar pampers. Xpulak berak. Kencing je. Lepas tu baby tdo smpai la umah kol 3am.

Baby tdo smpai la ke pg esoknya, lam kol 10 cmtu. Start dari saat itu, baby nanges je sokmo. Pujuk2 bila da ngantok br tdo, time tu br senyap.  Tdo 15min, nanges blk bila terjaga.

Sehingga hari ke 3. Bayangkanlah aku duk jaga sorg2 kat umah. Pening dibuatnya. Nak kata kembung, perut elok je x keras pon. Tapi baby x berak langsung since balik. Duk pk xselesa perut la kot. Tambah lak ngan hidung tersumbat. Sbb kt umah ada construction. Tensen je. Aku y tua ni pun smpai kering tekak terbatuk2, budak kecik apatah lagi.

Bila call neneknya, dibacakan ayat kursi kat telinga sebab takut baby nampak apa2 ke, baby takut ke siapa tahu kan. Kena pk dr semua aspek lah kan.

Sehingga lah hari seterusnya, masa nak pakaikan lampin baru perasan bontot baby merah ada ruam. Ambik ubat terus sapu, baby terus diam. Lepas tu tdo terus nyenyak.

Ya Allah, butanya mata kami . Langsung x terfikir nak check. Sumpah x engat. Sebab baby x berak so aku tukar lampin gitu la. Xde la nak selongkar smpai ke lubang bontot kan. Pastu tukar lampin setiap kali mandi je. Sebab kecik2 dulu wat cmtu, kalo x berak xtukar. Xde lak ruam2 ke.

Terus insaf ok. Skang ni setiap 2,3 jam je check lampin kalau2 dah penuh terus tukar. Biarlah byk kali tukar pon asalkan baby x meragam. Pening dibuatnya. Nasib baik mamanya x meragam skalik.

Phew, inilah namanya pengalaman. Kalau x kena , xtau kan. Huhuhu

Lepas ni mcm2 lagi y akan menyusul kan,  semoga kami tabah dan tahu apa yang patut dilakukan.

Sifu2, mohon ajarin hehehe

 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea