Feb 3, 2012

Pantang nenek moyang #2

at 8:19 AM
Assalamualaikum!

eh2 semalam dah siap satu entry,arini nak tambah lagi? haaaaaa kan perangai lama dah kembali. gila blogging! ha ha ha ha

ok, nak sambung cerita pantang semalam. alkesahnye, dah hampir seminggu pantang, tibalah ke cuti raya cina. hubby cuti sampai rabu so dapatlah cuti 5hari. apa lagi balik kampung la kan. hari sabtu ada kenduri my bestfren kat terengganu so bergegas jugak pergi sana sebab time tu je free kan. walaupun sampai2 dah petang sumer orang dah bungkus. semek tu pon dah pergi outdoor. xpe, tunggu ajo lah. amek makan n minuman. masa minum air rasa sangat sedap dan menyelerakan!! bila abes segelas baru perasan tu air sirap sejuk!!! hahahaha dah lama x minum katakan. nikmat x terkata la hak2

pastu makan pulak daging. eh kenduri haruslah makan daging kan. then esoknya, cuaca agak panas. teringin betul nak g buat kuak lentang kat sungai. panas2 gitu memang syok mandi sungai. haaaaaa time ni xkira dah pantang x pantang, sungai jugak aku redah. memang puas la.balik kampung haruslah mandi sungai! tu pun adik2 aku puas mengajak pergi mandi kat air terjun sana. sabarkan aje hati ini.......

esoknya pulak ada kenduri lagi! 2 kenduri so 2kali makan daging la. lepas tu pergi kampung mertua. jumpa ngan mak sedara hubby yang jugak pernah gugur. diceritakan segala pantang dulu2. daging xleyh makan katanya. GULP! baru je lepas makan daging 2hari berturut2. ais tu toksah cte la,sah2 la aku layan skalik kan. hahahahaha

aku ni bukan apa,kadang2 xrasa macam pantang orang beranak pon sebab dah x rasa sakit2. kalau masa 2,3 hari lepas gugur dulu jalan sket je bleeding kuat balik. walaupun sepatut dah nak kering. jalan pergi dapur ulang alik je pon bleeding banyak balik. so rehat la. after 1 week,bleeding stopped. lagila aku mengganas kan hihi.

tapi kadang2 depends on person jugak. mak mertua cakap, xleyh makan daging sebab xnak tumpah darah. sesetengah orang xleyh. tapi nasib baik aku xde dah bleeding after completely stop last time. so xde la risau sangat hihihi.

so,mind to share your experience?
 

STEP BY STEP~ Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea